Osakeanalyysit

Näitä osakkeita analyytikot karttavat

Analyytikoilla on usein taipumusta antaa enemmän osakkeiden osto- kuin myyntisuosituksia. Helsingin pörssissä on kuitenkin liuta osakkeita joita analyytikot suosittelevat vähentämään. Vain yksi osake saa selkeän myyntisuosituksen.

Listaan koottiin Financial Timesin tietokannasta kaikki ne Helsingin pörssin osakkeet joiden konsensussuositus on tällä hetkellä vähennä tai myy. On kuitenkin syytä muistaa että useat listalla olevat osakkeet ovat pörssien pienempiä yhtiöitä, joilla saattaa olla vain yksi suositus. Analyytikoiden suositus ei tietenkään myöskään ole tae osakkeen kehnosta tulevaisuuden tuotosta.

Silmiinpistävää listalla on että läheskään kaikki yhtiöt eivät ole tappiollisia. Heikon suosituksen taustalla on tällöin siis joitain muita tekijöitä. Yleensä nämä tekijät liittyvät tulevaisuuden näkymiin ja kasvupotentiaaliin.

Esimerkiksi Elisa on ollut tasaisen varma tuloksentekijä. Silti kahdeksalta analyytikolta tulee vähennä-suositus ja peräti kuusi analyytikkoa antaa myy-suosituksen. Elisan ongelmana ovat heikot kasvunäkymät, sillä yhtiön markkina-alue on Suomi, jossa liittymien määrän kasvu on rajallista. Lisäksi kasvava hintakilpailu syö katemarginaalia.

Myös Exel Composites on ollut kannattava, mutta yhtiön viimeisen vuosineljänneksen tulos oli yhtiön itsensäkin mukaan selkeä pettymys. Myös ohjeistus tälle vuodelle oli vaisu. ”Yleiseen talouskehitykseen liittyy merkittäviä epävarmuustekijöitä. Näkyvyys on heikko ja markkinapaineen odotetaan jatkuvan vuonna 2013”, yhtiö kertoi näkymistään tilinpäätöstiedoteessaan.

Lääkeyhtiö Orion tahkoaa kovaa tulosta omalle pääomalle, mutta viimeisen vuosineljänneksen tulos oli hienoinen pettymys odotuksiin nähden. Myös Parkinsonin-lääkkeen kilpailun alkaminen Yhdysvalloissa huhtikuussa 2012 on laskenut Orionin Parkinson-lääkkeiden myyntiä. Tulosodotuksiin nähden Orionin arvostustaso on korkea.

Marimekon ongelmana on luottamuksen romahtaminen tammikuussa annetun tulosvaroituksen johdosta. Esimerkiksi analyysitalo Inderes piti tulosvaroitusta vakavana kolauksena markkinoiden luottamukselle, joka oli ehtinyt kasvaa positiivisten tulosodotusten ja sisäpiiriostojen myötä.

Listalla on myös kaksi lehtitaloa, Sanoma ja Alma Media. Analyytikot eivät liene tällä hetkellä kovin ihastuneita printtimedian tulevaisuuden näkymiin. Lehtiala on ison murroksen edessä kun printtimedian suosio laskee jatkuvasti. Sanoman näkymiä painavat myös Euroopan heikko taloudellinen tilanne ja siitä aiheutuva mainosmarkkinoiden hidas elpyminen.

Myös listan kannattavuusongelmista kärsivillä yhtiöillä on Eurooppataakka kannettavanaan. Outokummun viimeisen vuosineljänneksen tappio oli odotettua suurempi. Tuloskehitystä heikon kehityksen syynä olivat alhaalla pysyneet hinnat, heikentynyt tuotejakauma ja kohonneet kustannukset. Eivätkä näkymät ole hääppöiset kuluvallekaan vuodelle. ”Valitettavasti uuden Outokummun lähtökohta on haastavampi kuin vuosi sitten ennakoimme, mikä johtuu jatkuneesta ruostumattoman teräksen heikosta markkinatilanteesta Euroopassa ja koko maailmassa”, toimitusjohtaja Mika Seitovirta sanoi tilinpäätöstiedotteessa.

Listan ainoan selkeä myyntisuositus tulee Trainers Houselle, tosin yhtiölle suosituksen on antanut vain yksi analyysitalo. Myyntisuositus tulee siitä huolimatta, että Trainers House sai loka-joulukuussa tuloksensa ennen veroja hienoisesti plussalle kun vielä vuotta aiemmin tappiota kertyi 1,7 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Arto Heimosen mukaan valmennusmarkkina on kuitenkin ollut vaikea jo useita vuosia.

Trainers Housen riippakivenä ovat myös taseen suuri liikearvon ja aineettoman varallisuuden arvo, joihin voi liittyä alaskirjausriskejä. Alaskirjausriski realisoitui vuonna 2011, jolloin yhtiö joutui alaskirjaamaan liikearvoa lähes 17 miljoonaa euroa.

OsakeKonsensus-ennuste12 kk hintamuutos  ROEP/E
Componenta vähennä-44.41%-24.20%
Elisavähennä-4.57%26.42%11,7
Exel Compositesvähennä-27.84%14.49%15,0
Martela vähennä-33.78%-1.83%
Marimekkovähennä-10.43%3.51%92
Outokumpuvähennä-50.36%-21.41%
Trainers Housemyy-44.44%-72.15%
Sanomavähennä-21.66%5.02%19,7
Innofactorvähennä-13.11%-0.0468%3111
Alma Mediavähennä-31.75%19.02%19,1
Ahlstromvähennä-11.46%-2.22%
Orionvähennä37.93%41.34%15,3

 

Kommentoi
Ylös
>