Osakeanalyysit

Löytyykö Helsingin pörssistä ylimyytyjä laatuyhtiöitä?

Viimeisin kurssiromahdus on laskenut sellaistenkin laadukkaiden yhtiöiden kursseja, joiden tulosennusteissa ei ole tapahtunut oleellista heikentymistä, arvioi Tapiola Pankki. Löytyykö pörssistä siis nyt hyviä yhtiöitä, joiden viimeaikainen kurssireaktio on ollut ylireagointia?

Osakekurssit lähtivät rajuun laskuun niin maailman suurissa pörsseissä kuin Suomessakin kullan hinnan romahduksen jälkeen. Viikossa Helsingin pörssin OMX-osakeindeksi laski yli 5 prosenttia.

Osakekurssien laaja-alainen romahdus vie laskuun usein myös niitä yhtiöitä joiden tulevaisuuden näkymissä tai konsensusennusteissa ei ole tapahtunut mitään heikentymistä. Näin luultavasti on käynyt nytkin.

Näin ainakin voi olettaa Tapiola Pankin laatimasta mielenkiintoisesta taulukosta, jossa on verrattu Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden kurssireaktiota tulosennusteiden muutoksiin.

Pankki laski Helsingin pörssin 60 suurimman ja vaihdetuimman yhtiön kurssikehityksen ja tulosennusteiden muutokset edellisen tuloskauden päättymisen jälkeen.

Tämän jälkeen pankki laski tulosennusteiden ja kurssireaktion välisen suhteen siten, että liikevoittoennusteen (EBIT) muutoksesta vähennettiin vajaan kahden kuukauden kurssimuutos. Tuo kaksi kuukautta kuvaa Tapiola Pankin mukaan tapahtumia tilinpäätöksen ja alkaneen ensimmäisen kvartaalin tuloskauden välillä.

Edellä mainitulla tarkastelulla saadaan karkea kuva siitä, kuinka paljon kurssit ovat reagoineet suhteessa tulosennusteiden muutoksiin. Mitä suurempi on pankin laskema tunnusluku, sitä enemmän tulosennusteet ovat parantuneet suhteessa kurssimuutokseen.

Jos siis esimerkiksi tulosennuste on noussut ja kurssi laskenut, on yhtiön arvostustaso laskenut. Tällöin yhtiö on muuttunut myös ennusteiden suunnan ja arvostuksen suhteen mielenkiintoisemmaksi.

Tapiola Pankin laskelmat osoittavat, että erityisesti laadukkaat sykliset yhtiöt ovat kärsineet kurssiromahduksessa ehkäpä aiheetta. Näiden yhtiöiden kurssit ovat laskeneet ilman tulosennusteiden laskua.

Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi Tapiola Pankin sijoitussuosituksiinkin kuuluvat Metso, Outotec ja Nokian Renkaat. Näiden kaikkien yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet ilman merkittävää muutosta tulosennusteissa.  Esimerkiksi Nokian Renkaiden kurssi on romahtanut yli 13 prosenttia vaikka liikevoittoennusteessa ei ole tapahtunut mitään oleellista muutosta.

Tapiola Pankki tuo esille laskuharjoituksestaan myös muita syklisiä osakkeita, kuten konevuokraajat Cramo ja Ramirent. Cramon kurssi on laskenut yli 18 prosenttia vaikka tulosennustetta on laskettu vain 2 prosenttia. Ramirentinkin kurssi on tippunut 13,5 prosenttia ilman mitään muutosta tulosennusteissa.

Ei-sykslisistä arvoyhtiöistä Elisan ja Alma Median negatiivinen kurssireaktio on ollut raju suhteessa tulosennusteisiin. Tosin tarkastelu on tehty ennen Elisan osavuosikatsausta, jossa yhtiö ilmoitti odotettua huonommasta tuloskehityksestä.

Kommentoi
Ylös
>