Osakeanalyysit

Tiukka kilpailutilanne on Elisan haaste

Kiristyvä kilpailutilanne mobiililiiketoiminnassa näkyi odotetusti Elisan heikentyneissä ensimmäisen kvartaalin tunnusluvuissa. Ohjeistuksen muutos oli markkinoille pettymys. Elisa etsii nyt kuumeisesti uusilla lisäarvo- ja hinnoittelutoimilla tietä ulos kiristyvän kilpailun suosta.

Elisan ensimmäisen kvartaalin liikevaihto ja tulos olivat odotuksia heikommat. Tosin jo ennakkoon tiedettiin että Soneran kampanjapanostus tulisi näkymään Elisan tunnusluvuissa.

Elisan liikevaihto ykköskvartaalilla oli 361 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liikevaihtoa oli 382 miljoonaa euroa. Analyytikoiden odotus oli 376 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos laski 0,26 euroon vertailukauden 0,31 eurosta. Analyytikot odottivat 0,28 euron osakekohtaista tulosta.

Suuremman pettymyksen tuotti kuitenkin ohjeistus. Elisa muutti koko vuoden ohjeistustaan ja arvioi nyt, että käyttökate ennen kertaeriä on samalla tasolla tai hieman alempi kuin vuonna 2012. Aikaisemmin yhtiö ennakoi käyttökatteen olevan samalla tasolla kuin viime vuonna.

Liikevaihto laski siis 5 prosenttia edellisvuodesta. Lasku johtui Elisan mukaan pääasiassa yhdysliikennemaksujen alenemisesta Suomessa ja Virossa sekä käytön vähenemisestä ja entistä alhaisemmista kampanjahinnoista mobiililiiketoiminnassa.

Kilpailutilanteen kiristyminen näkyi myös operaattoreille tärkeissä tunnusluvuissa. Liittymäkohtainen liikevaihto laski 15,4 euroon, kun se edelliskvartaalilla oli 16,7 euroa. Mobiilin vaihtuvuus nousi 20,0 prosenttiin 19,3 prosentista, mikä sekin kertoo kilpailuympäristön kiristymisestä.

Analyysitalo Inderes arvioi, että heikosta alkuvuoden kehityksestä voi syyttää pitkälti Soneran kampanjointia, mutta samalla Inderes arvioi kilpailun kiristymisen jäävän väliaikaiseksi. ”Lisäksi uskomme Elisan suunnittelemien hinnoittelutoimenpiteiden alkavan tukea yhtiön tulosta vuoden toisella puoliskolla”, Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa.

Koska Elisan päämarkkina-alueella Suomessa markkinoiden kasvut ovat rajalliset, yrittää Elisa kehittää uusia lisäarvopalveluita. Elisa kertoi osavuosikatsauksessa avanneensa ensimmäisenä Pohjoismaissa mobiilimaksamisen palvelun. Lisäksi Elisa aloitti ensimmäisenä operaattorina Suomessa Elisa Toimisto 365 -pilvipalvelujen myynnin. Asiakkuuksien määrä kasvaa yhtiön mukaan noin yli 10 prosenttia kuukausittain.

Mobiilimaksaminen onkin yleistymässä kovaa vauhtia. Tutkimusyhtiö Gartner on arvioinut, että vuoden 2012 loppuun mennessä maailmalla on jo noin 212 miljoonaa mobiilimaksua käyttävää kuluttajaa, kun 2011 määrä oli noin 161 miljoonaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös