Markkinakommentit

Sijoittajien usko osakkeisiin romahtanut

Usko osakemarkkinoiden nousuun on kokenut Yhdysvalloissa kovan kolauksen. Sijoittajien mielialoja kuvaava indeksi osoittaa rajua kasvua amerikkalaissijoittajien pessimismissä. Synkkyyden kasvulle on syynsä, sillä myös viimeisimmät kovat makrotalouden luvut olivat markkinoille pettymys.

Amerikkalainen sijoitusyhdistys AAII laatii säännöllisesti sijoittajakyselyn, jossa selvitetään, uskovatko sijoittajat osakemarkkinoiden nousevan vai laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Kysely laaditaan viikoittain.

Viimeisin tulos osoittaa sijoittajien osakeoptimismin lähestulkoon romahtaneen! Osakemarkkinoiden nousuun uskoi kyselyn mukaan enää 19,3 prosenttia vastanneista sijoittajista. Muutos on raju, sillä vielä viikko sitten nousuun uskoi 35,5 prosenttia vastanneista.

Osakemarkkinoiden laskuun uskoi nyt peräti 54,5 prosenttia vastanneista, kun viikko siiten laskuun uskoi vain 28,2 prosenttia vastanneista.

AAII:n kyselyyn vastanneista keskimäärin pitkällä aikavälillä vajaat 40 prosenttia on uskonut osakekurssien nousuun, ja hieman yli 30 prosenttia on uskonut laskuun. Sijoitustunnelmat ovat nyt siis selvästi alle normaalitason.

Nopeasti synkentyneitä sijoitustunnelmia on helppo ymmärtää, sillä viimeisimmät Yhdysvaltojen makrotalouden mittarit olivat odotuksia heikommat. Esimerkiksi seuraavat mittarit olivat kylmä suihku osakeoptimisteille:

  • Yhdysvaltojen vähittäiskaupan myynti laski maaliskuussa 0,4 prosenttia, mikä tuli ekonomisteille yllätyksenä.
  • Kuluttajien luottamusta kuvaava Michigan-luottamusindeksi laski pistelukuun 72,3. Ekonomistien ennuste oli 78,6 pistettä.
  • Yhdysvaltojen tuottajahinnat laskivat ennakoitua enemmän.

Aiemmin myös Yhdysvaltojen työllisyysluvut olivat pettymys. Vaikka työttömyysaste laski, syntyi yksityissektorille ennakoitua vähemmän työpaikkoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös