Makrotalous

USA:n työllisyystilastot säikäyttivät sijoittajat

Yhdysvaltojen maaliskuun työllisyystilastot olivat selvästi ekonomistien odotuksia heikommat. Työllisyysdata oli myös kylmä suihku sijoittajien odotuksille.

Yhdysvaltojen työministeriön maaliskuun kuukausiraportin mukaan Yhdysvaltain talouteen syntyi uusia työpaikkoja selvästi ekonomistien odotuksia vähemmän.

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrä kasvoi maaliskuussa vain 88 000:lla helmikuusta. CNNMoney-lehden tekemän kyselyn mukaan ekonomistit olivat odottaneet 190 000:tta uutta työpaikkaa.

On kuitenkin muistettava että kuukausikohtaiset vaihtelut työllisyyden kasvussa voivat olla merkittäviä. Lisäksi työttömyysprosentti painui kuitenkin alimmilleen neljään vuoteen. Työttömyysprosentti laski 7,6 prosenttiin helmikuun 7,7 prosentista, mikä on alin sitten vuoden 2008 joulukuun.

Markkinat pettyivät

Työllisyystilastojen julkistuksen jälkeiset osakemarkkinoiden kurssireaktiot osoittivat, että työllisyystilastot olivat sijoittajille pettymys. S&P 500-osakeindeksin osakkeista 60 prosenttia oli perjantaina 5.6. laskussa, kertoi CNNMoney.

”Pettymyksen tuottanut työllisyysraportti on kova realismin isku vasten useiden sijoittajien kasvoja”, sanoi  BMO-yhtiön sijoitusjohtaja Jack Ablin CNNMoney-lehdelle. Ablinin mukaan kurssikehitys on ollut liian kovaa siihen nähden, että liiketoimintaympäristön kehitys on edelleen epävarmaa.

Jatkossa tuloskehitys avainasemassa

Reuters kommentoi työllisyysraporttia toteamalla, että osakekurssien kasvutie on nyt aiempaa epävarmempaa. Jotta kurssit voisivat vielä nousta, tulisi yhtiöiden tuloskehityksen jatkaa kasvuaan.

Vuoden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset ovat alkamassa, ja Thompson Reutersin mukaan markkinoilla odotetaan amerikkalaisyhtiöiden tulosten kasvavan keskimäärin 1,5 prosenttia edellisestä kvartaalista.

Tulosodotukset ovat laskussa, sillä vielä vuoden alussa tuloskasvun odotettiin olevan keskimäärin 4,3 prosenttia. Lisäksi negatiivisten tulosjulkistusten osuus verrattuna positiivisiin tulosodotuksiin on korkeimmillaan sitten vuoden 2001, Reuters toteaa viitaten Thompson Reutersin aineistoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös