Raaka-aineet

Credit Suisse ennustaa kullan hinnan romahtavan

Kullan pitkään laskenut nousutrendi taittui tänä vuonna. Credit Suisse pankin hyödykeanalyytikko uskoo kullan hinnan tippuvan vielä reippaasti lisää, koska inflaatio- ja taantumariskit ovat pienentyneet.

”Kullan hinta romahtaa”, ennustaa Credit Suissen hyödyketutkimuksen johtaja Ric Deverell. Deverell arvioi uutistoimisto Bloombergille, että kullan hinta tulee romahtamaan 1100 dollariin unssilta vuoden loppuun mennessä ja alle 1000 dollariin viiden vuoden kuluessa.

Jo muutamien lähiviikkojen aikana kullan hinta saattaa laskea 1350 dollariin, Deverell ennustaa. Viime aikoina kullan hinta on ollut noin 1400 dollarissa unssilta.

Mikä laskee kullan hintaa?

Deverell löytää kaksi selkeää syytä kullan hinnan laskulle; sijoittajien tarve ostaa kultaa salkun suojausta varten on laskenut ja inflaation kiihtymisen todennäköisyys 1 – 3 vuoden aikana on vähentynyt merkittävästi.

Lisäksi kullan hinta Credit Suissen mukaan on liian korkea muuhun ”reaaliomaisuuteen” verrattuna, kuten esimerkiksi metalleihin.

Eivätkä keskuspankitkaan ole enää nostattamassa kullan hintaa. Vaikka keskuspankkien strategiana on hajauttaa reservejään, eivät ne halua hävitä rahaa kun kullan hinta lähtee laskuun. Uutistoimisto Bloombergin mukaan keskuspankkien kultareservit ovat nousseet jo korkeimmalle tasolleen kahdeksaan vuoteen. IMF:n mukaan erityisesti Venäjä, Kazakstan ja Mongolia ovat lisänneet kultasijoituksiaan.

George Soros menetti uskonsa kultaan

Myös tunnettu suursijoittaja George Soros on menettänyt uskonsa kultaan. CNBC-uutistoimiston mukaan Sorosin yhtiö, Soros Fund Management vähensi kultapositiotaan 12 prosenttia ennen huhtikuun hinnan romahdusta.

Huhtikuussa Soros kirjoitti kiinalaisessa sanomalehdessä, että kulta ei toimi enää turvasatamana. Juuri sijoitussalkun kokonaisriskin pienentäminen on ollut useille sijoittajille tärkein syy pitää varojaan kullassa.

Soros kertoo yksinkertaisen esimerkin siitä, miksi kulta ei ole enää kriisiaikojen arvonsäilyttäjä. ”Kun euro oli viime vuonna lähellä romahdusta, kullan hinta itse asiassa laski. Ihmisten piti vain myydä jotakin, ja he myivät kultaa. Kulta siis meni alas kaiken muun mukana”, Soros kertoi South China Morning Post –lehdelle.

Kommentoi
Ylös
>