Osakeanalyysit

Inderes: Sammon osakekurssissa ei enää nousuvaraa

Vakuutuskonserni Sampo julkisti odotusten mukaisen ensimmäisen kvartaalin tuloksen. Sampo tekee hyvää tulosta tasaisen varmasti. Analyysitalo Inderes arvioi tämän kuitenkin jo näkyvän osakkeen arvostuksessa.

Vakuutuskonserni Sampo tahkoi tulosta tasaisen varmasti, pitäen tuloksensa viime vuoden vastaavan ajankohdan tasolla. Sammon tammi-maaliskuun 2013 tulos ennen veroja säilyi hyvänä ja oli 370 miljoonaa euroa. Myös vertailuajankohtana tammi-maaliskuussa 2012 tulos ennen veroja ylsi 370 miljoonaan euroon. Tulos ei ollut merkittävä yllätys analyytikoille suuntaan taikka toiseen.

Nordea toi ison osan tuloksesta

Osakekohtainen tulos pysyi myös ennallaan 0,57 eurossa. Osakekohtainen substanssi nousi kaikkien aikojen ennätykseen 21,03 euroon vahvan tuloksen ja osakemarkkinoiden, erityisesti Nordean, hyvän kurssikehityksen ansiosta, toteaa konsernijohtaja Kari Stadigh yhtiön tiedotteessa.

Vahinkovakuutustoiminnan yhdistetty kulusuhde oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 90,9 prosenttia (91,7 prosenttia viime vuonna). Tämä oli Ifin kaikkien aikojen paras ensimmäisen kvartaalin yhdistetty kulusuhde, Sampo kertoo tiedotteessaan. Yhdistetty kulusuhde kuvaa vakuutustoiminnan kannattavuutta ja se kertoo korvaus- ja liikekulujen suhdetta vakuutusmaksutuottoihin.

Iso osa Sammon tuloksesta tulee Nordea-sijoituksesta (Sammon omistussuhde Nordeasta on 21,2 prosenttia). Sammon osuus Nordean tammi-maaliskuun 2013 nettotuloksesta oli 162 miljoonaa euroa (viime vuonna 158 meur). Lisäksi Nordea maksoi maaliskuussa 2013 osinkoa Sampo Oyj:lle 293 miljoonaa euroa.

Sampo arvioi liiketoiminta-alueiden raportoivan hyvän toiminnallisen tuloksen vuonna 2013. Henkivakuutustoiminnassa kannattavuuskehitys riippuu kuitenkin pääomamarkkinoiden kehityksestä.

Osakkeessa ei nousuvaraa

Analyysitalo Inderesin arvion mukaan Q1 -raportti ei anna aihetta muuttaa näkemystä Sammosta sijoituksena. Sampo pystyy Inderesin arvion mukaan luomaan jatkossakin omistaja-arvoa, mutta haasteelliseksi Sampo-sijoituksen tekee kuitenkin hyvän tuloskunnon näkyminen jo arvostuksessa – varsinkin kun huomioidaan rajalliset kasvunäkymät.

”Mielestämme Sammon nykyinen osakekurssi kuitenkin heijastelee yhtiön osien todellista arvoa ja näin ollen osakkeessa ei enää ole fundamenttiperusteista nousuvaraa. Lähivuosien tuloskasvu tulee myös olemaan vaisua, sillä If:n tulos tulee todennäköisesti laskemaan johtuen matalasta korkotasosta, mikä laskee yhtiön korkosalkun keskimääräistä tuottoa. Nordean tuloskasvu tulee paikkaamaan f:n tuloslaskun, mutta konsernitasolla kasvu tulee olemaan vähäistä. ”, arvioi Inderes Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderes arvioi, että nykyistä korkeampi arvostustaso edellyttäisi onnistuneita yritysjärjestelyjä. Sampoon liittyy myös euroriski. ”Muistutamme sijoittajia samalla myös siitä, että mikäli euro-alueen talouskriisi kokisi uuden negatiivisen käänteen, tulisi tämä heijastumaan nopeasti pankki- ja vakuutussektorin riskipreemioissa ja näin ollen myös Sammon osakkeessa”, Inderes varoittaa.

Inderesin tavoitehinta Sammolle on 31 euroa ja suositus ”vähennä”. Osakkeen kurssi on noussut viime päivinä yli Inderesin tavoitehinnan.

Kommentoi
Ylös
>