Makrotalous

USA:n keskuspankin johtaja varoittaa finanssimarkkinoiden riskeistä

Ennätysalhainen korkotaso on luonut sijoitusmarkkinoille hermostunutta spekulointia, varoittaa Yhdysvaltojen keskuspankin johtaja Ben Bernanke.

Financial Timesin mukaan Bernanke pelkää, että alhainen korkotaso ja löysä rahapolitiikka saattavat luoda uusia kuplia varallisuuserien arvoihin sijoitusmarkkinoilla.

”Nykyisessä alhaisen korkotason ympäristössä seuraamme erityisen tarkasti liiallista riskinottoa, mikä saattaa vaikuttaa omaisuuserien arvoihin sekä hintojen ja fundamenttien välisiin suhteisiin”, Bernanke toteaa Chicagossa pitämässään puheessa.

Riskinotto ei sinällään huoleta keskuspankkia, mutta mikäli riskinottoon liittyy epälikvidejä varallisuuseriä tai suuria määriä lyhytaikaista lainaa, on kehityssuunta vaarallista.

Bernanken kommentti osoittaa, kuinka alhaiset korot ovat dominoineet finanssimarkkinoiden kehitystä viime aikoina, arvioi Financial Times. Alhaisten korkojen maailmassa sijoittajat kaikkialla maailmassa etsivät vaihtoehtoja alhaisen tuoton kassavaroille, valtiolainoille ja yrityslainoille.

Osakkeille vaihtoehtoisten riskisijoitusten, eli matalan luottoluokituksen yrityslainojen (ns. roskalainojen) korot ovat painuneet ennätysalhaalle alle 5 prosentiin, kertoo Financial Times. Tämä on alhaisempi tuotto kuin mitä Yhdysvaltojen valtionlainat tuottivat vuonna 2007 ennen finanssikriisin syntyä.

Kommentoi
Ylös
>