Markkinakommentit

Osakekursseja vivutetaan ylöspäin lähes ennätyksellisellä velkapääomalla

Osakekurssit ovat nousseet finanssikriisin pohjilta hurjasti ja S&P-osakeindeksi on ennätyskorkealla. Kurssinousu on tapahtunut kuitenkin velkavivulla, sillä sijoituksiin käytettyjen luottotilien (margin debt) kasvu on nyt jopa hurjempaa kuin teknologiakuplan aikaan vuonna 2000.

Velkapääoman käyttö sijoituksissa on yksi sijoittajien tunnelmia osoittava mittari. Kun sijoituksiin käytettyjen luottotilien käyttö kasvaa, on sijoittajien luottamustaso korkealla.

Velkapääoman kasvu saattaa kertoa myös osakemarkkinoiden ylikuumentumisesta ja kurssien noususta kestämättömälle tasolle. Markkinoiden romahdusta povaaville sijoittajille luottotilien nopea kasvu saattaa olla yksi peruste väitteidensä tueksi.

Velkavivun käyttö onkin noussut hurjasti finanssikriisin pohjilta, eli vuoden 2009 alusta lähtien. Advisor Perspectives –yhtiön sijoitustutkija Doug Short keräsi tiedot luottotilien muutoksista (inflaatiokorjattuna) vuosilta 1995 – 2013. Ajanjakson luottotilien muutokset näkyvät oheisessa kuvaajassa.

Huomionarvoista kuvaajissa on, että luottotilien taso on jo lähes edellisen kurssiennätyksen, vuoden 2007 tasolla. Lisäksi luottotilien inflaatiokorjattu määrä on jo korkeampi kuin teknologiakuplassa 2000. Kaiken lisäksi luottotilien kasvu on ollut vuoden 2012 puolesta välistä lähtien selvästi nopeampaa kuin osakekurssien nousu.

Sijoittajien velkasijoittamista voidaan analysoida myös käytetyn nettovarallisuuden näkökulmasta. Nettovarallisuus saadaan kun sijoittajien kassavaroista vähennetään luottotilien saldot. Nettovarallisuuden muutoksien kuvaaja löytyy tästä.

Nettovarallisuuden kuvaaja osoittaa, että sijoittajien nettovarallisuus on tällä hetkellä reippaasti pakkasella. Eli sijoituksia on rahoitettu reilusti nettovelalla. Tämäkin mittari osoittaa, että nyt sijoituksia rahoitetaan samalla tavalla velkavivulla kuin teknologiakuplassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös