Rahastotietoa

ETF-kaupankäynti tehostuu

BlackRock ja Euroclear Bank aikovat uudistaa ETF-kaupankäyntiä Euroopassa tuomalla markkinoille ensimmäisen iShares ETF:n, jonka liikkeellelasku ja selvitys tapahtuvat keskitetysti Euroclear Bankin toimesta.

Tällä hetkellä ETF-tuotteita, eli pörssinoteerattuja indeksiosuusrahastoja ostetaan paikallisten pörssien kautta, ja niiden selvitys tehdään kansallisissa arvopaperikeskuksissa. Kansainvälisesti keskitetty selvitystoiminta tuo lisää tehokkuutta ja likviditeettiä ETF-markkinoille, helpottaa kansainvälistä kaupankäyntiä ja vähentää tuntuvasti sijoittajille koituvia kustannuksia.

”Tämä uraauurtava yhteistyö tukee Euroopan ETF-markkinoiden kasvua yksinkertaistamalla ETF-tuotteiden liikkeellelaskua ja selvitystä. Jotta Eurooopan ETF-markkinat kasvaisivat biljoonaluokkaan 3−5 vuoden sisällä, koko markkinaekosysteemiä täytyy tehostaa. Uusien sijoittajien pääsyä markkinoille on helpotettava ja toimintaa on selkeytettävä laskemalla kustannuksia”, sanoo Mark Wiedman, BlackRockin iShares-liiketoiminnan kansainvälinen johtaja.

ETF-sijoittaminen on todellinen sijoitusmaailman kuuma peruna. ETF-tuotteiden kasvu on hurjaa. Blackrockin mukaan yksin Euroopassa ETP-tuotteissa olevat varat nousivat vuoden alussa uuteen ennätykseen ‒ 387 miljardiin dollariin.

Blackrock ennustaa Euroopan ETP-luokan yli kaksinkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana yli 900 miljardiin dollariin.

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (engl. exchange-traded fund) on sijoitusrahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä.  ETF eli indeksiosuusrahasto pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti tiettyä osakeindeksiä.

Suurin osa pörssinoteeratuista rahastoista on ns. passiivisia indeksiosuusrahastoja, eli niillä ei ole aktiivista salkunhoitoa. Tästä johtuen indeksiosuusrahastot ovat yleensä kustannuksiltaan perinteisiä aktiivisesti hoidettuja rahastoja edullisempia.

Lähde: Cocomms Oy

Kommentoi
Ylös
>