Indikaattorit

EK: Suomen taantuma ei hellitä

teollisuusYleinen suhdannetilanne heikkenee edelleen kaikilla päätoimialoilla lähimmän puolen vuoden aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tuorein suhdannebarometri.

EK:n heinäkuussa tekemän suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdanneodotukset ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Tämänhetkistä tilannetta kuvataan barometrissa keskimääräistä heikommaksi, eikä käännettä parempaan odoteta loppuvuonna.

Teollisuuden yleisiä suhdannenäkymiä mittaava saldoluku oli heinäkuussa lukemassa -8 (huhtikuussa +1), EK kertoo tiedotteessaan. Heinäkuussa vain kahdeksan prosenttia teollisuusyrityksistä ennusti suhdanteiden vahvistuvan vuoden jälkipuoliskolla. Suhdannelaskua odotti puolestaan 16 % vastaajista.

Myös teollisuudessa uusien tilausten määrä laski jonkin verran alkukesällä vastaajayrityksissä. Tilauksia kertyi niukemmin kuin kolme kuukautta sitten odotettiin.

Edelleen synkintä on rakentamisessa. Rakentamisen suhdannenäkymät olivat heinäkuussa tasolla -27 (huhtikuussa -25). Suhdannenousua ennusti vaivaiset yksi prosentti yrityksistä ja 28 % vastaajista arvioi tilanteen heikkenevän. Barometrin mukaan rakentamisen tuotanto pysyi alkukesällä lähes ennallaan, ja sen odotetaan alenevan koko loppuvuoden ajan.

Oikeastaan ainoa valopilkku suhdannetilanteessa on kapasiteetin käyttöaste, joka koheni hieman, mutta jäi vielä selvästi alle keskimääräisen. Käyttämätöntä kapasiteettia oli kuitenkin vielä 38 prosentilla teollisuusyrityksistä, kun huhtikuussa vapaata kapasiteettia oli 46 prosentilla teollisuusyrityksistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös