Osakeanalyysit

Myikö Nokia matkapuhelinliiketoiminnan liian halvalla?

yrityskauppaMyytiinkö Nokian kasvuun lähtenyt Lumia-mallisto pilkkahintaan vai saiko yhtiö kohtuullisen hinnan tappiollisesta liiketoiminnasta? Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myyntihinta jakaa mielipiteitä. Nokian osakkeen kurssireaktio oli kuitenkin hurja.

Nokia myy matkapuhelinliiketoimintansa 5,44 miljardia eurolla, mikä on osaketta kohden noin 1,45 euroa. Vertailun vuoksi: yhtiön markkina-arvo ennen kaupan julkistamista oli osaketta kohden noin 3 euroa, eli myyntihinta vastaa noin puolta yhtiön markkina-arvosta ennen julkistuksen pörssireaktiota.

Markkinat kiittivät

Nokia arvioi itse kaupan vahvistavan yhtiön tulosta  merkittävästi. Nokia kertoi lehdistötiedotteessaan, että vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla Nokian ei-IFRS-liikevoittoprosentti oli 4,2. Olettaen, että yritysjärjestely olisi jo toteutunut, olisi ei-IFRS-liikevoittoprosentti ollut 12,1 vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Markkinoiden käsitys Nokian matkapuhelinliiketoiminnan kauppahinnasta oli selvä. Lähes 40 prosentin kurssinousu oli selkeä osoitus myönteisestä reaktiosta.

Kurssireaktionkin jälkeen yhtiön markkina-arvo on kaukana yhtiön loiston päivien arvosta. Vielä viisi vuotta sitten yhtiön osakkeen arvo oli yli 12 euroa. 2000-luvun teknologiahuumassa kurssi kävi jopa yli 60 euron noteerauksessa.

Talouden tulkki –blogia pitävä taloustoimittaja Jouko Marttila on samoilla linjoilla markkinoiden kanssa. “Nyt se kauppa on toteutunut ja ihan kohtuulliseen hintaan. Harvoin tappiollisesta liiketoiminnasta maksetaan miljardeja”, Marttila kirjoittaa.

Marttilan mukaan Nokian riskit vähenevät ja kasvumahdollisuudet paranevat. “Suurin riski on nyt Microsoftilla, sillä Lumian lopullinen läpilyönti ja kannattavuus antavat vielä odottaa itseään”, Marttila kirjoittaa blogissaan.

Myös analyysitalo Inderes pitää kauppahintaa kohtuullisena. “Näkemyksemme mukaan kauppahinta 5,44 miljardia on kohtuullinen hinta täydelliseen kriisiin ajetusta matkapuhelinliiketoiminnasta, mutta mitätön summa yhtiöstä, joka aikanaan hallitsi suvereenisti matkapuhelinmarkkinaa”, Inderes kirjoittaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Microsoftin ja Nokian puhelinliiketoimintojen yhdistäminen on Inderesin mukaan loogista, koska Nokia on ainoa Windows Phone -laitevalmistaja käyttöjärjestelmän heikon suosion takia. “Kun ekosysteemillä on vain yksi laitevalmistaja, on laite- ja ohjelmistokehitys järkevintä tehdä yhden yhtiön sisällä”, Inderes toteaa.

Liian alhainen kauppahinnan preemio?

Aivan toisilla linjoilla on kokkarisijoittaja Tom Lindström.

Yrityskaupoissa maksetaan lähestulkoon aina preemiota ostettaessa yhtiö pörssistä, Lindström huomauttaa. “Onnistuneissa yrityskaupoissa preemio on keskimäärin ollut noin 40 prosenttia. Siksi olisimme odottaneet, että Microsoft olisi maksanut vastaavassa suuruusluokassa olevan preemion ostetusta liiketoiminnasta”, Lindström kirjoittaa Nordnetin blogissaan.

Lisäksi Lindströmin mielestä Windows-puhelimet luovutetaan nyt Microsoftille liian halvalla.

“Nokia on vihdoin ja viimein saanut aikaiseksi käänteen alenevassa trendissään ja halvempien Window-puhelimien myynti on saanut tuulta purjeisiin. Tästä syystä Nokian Windows-puhelimissa on enemmän potentiaalia kuin pitkiin aikoihin, mutta nyt tulevaisuudenpotentiaali luovutetaan Microsoftille lähes pikkurahalla”, Lindström kirjoittaa.

Myös kansainvälisestikin tunnettu Nokia-analyytikko Tero Kuittinen kritisoi kauppahintaa Forbes-lehden blogissaan. Kauppahinta ei olisi saanut jäädä alle 5,5 miljardin euron.

Kauppa on Kuittisen mukaan yllättävä, koska Nokia oli vähitellen selviytymässä Lumia-puhelinten avulla pahimman vaiheen yli.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Laiska Sijoittaja

    3.9.2013 at 17:48

    Spekuloidahan voi aina ja miettiä tulevaisuutta eri linssien läpi. Mutta jos katsoo tämän päivän osakekursseja, niin sieltä voi lukea miten markkinoilla keskimäärin ajatellaan kaupan voittajasta ja häviäjästä:

    – Nokia: +33 % (Helsinki close)
    – MSFT: – 6%

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös