Osakeanalyysit

Nordea nostaa Neste Oil:n suositusta

NExBTL Neste OilYhdysvaltojen ympäristösuojeluviraston esitys uusiutuvien polttoaineiden vaatimuksista säikäytti sijoittajat. Nordean mielestä kurssireaktio esitykseen on kuitenkin ylimitoitettu.

Neste Oilin osake sai viime perjantaina kovan kolauksen kun osakkeen kurssi romahti peräti 7,5 prosenttia. Syynä kurssinotkahdukseen oli Yhdysvaltojen ympäristösuojeluviraston (EPA) esitys ensi vuoden uusiutuvien polttoainemäärien vaatimuksista, joiden mukaan mm. etanolimäärien vaatimuksia oltaisiin keventämässä ensi vuodelle.

Esitys olisi takaisku nimenomaan Neste Oilille koska yhtiö ei valmista etanolia, vaan sille vaihtoehtoista NextBTL-biodieseliä. Kyseisen biodieselin vaatimukset pysyisivät esityksen mukaan ennallaan.

Nordea toteaa aamukatsauksessaan kuitenkin, että Neste Oil myy suurimman osan Yhdysvaltoihin viemästä biodieselistään Kaliforniaan, johon EPA:n säännökset eivät yletä. Kalifornialla on omat vaatimuksensa uusiutuvista polttoaineista.

Vaikka uutisella on jonkinasteinen negatiivinen vaikutus Neste Oilin tulokseen, on kurssireaktio silti ollut ylimitoitettu, Nordea arvioi.

“Kaiken kaikkiaan uutinen korostaa biodieseltoimintaan liittyvää poliittista riskiä, ja jos säännökset hyväksytään esityksen mukaan, on sillä vain lievästi kielteinen vaikutus Neste Oilin kannattavuuteen USA:ssa. Perjantainen kurssiliike vaikuttaa tässä valossa selvästi ylimitoitetulta”, Nordea toteaa.

Nordea Markets on antanut Neste Oilille osta-suosituksen. Tavoitehinta osakkeelle pysyy ennallaan 17,5 eurossa. Tämä tarkoittaisi nykykurssilla noin 12 prosentin nousupotentiaalia.

Neste Oilin osakekurssi on noussut rajusti heinäkuun lopusta, jolloin yhtiö kertoi odotuksia huomattavasti paremmista biodieselin myyntinäkymistä.

Nordean lisäksi osta-suosituksia tulee kuitenkin vain harvalta analyytikolta. Kaiken kaikkiaan 30 suosituksesta vain kolme on osta-suosituksia. Pidä-suosituksia on peräti 11.

1 kommentti
  • Ihmettelijä sanoo:

    Neste Oil kertoo 10.9.2013 julkaistussa tulosohjauksen nostossa seuraavaa;
    ”Uusiutuvien polttoaineiden hyvä kehitys johtuu uusiutuvan dieselin korkeammista myyntimääristä erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla sekä onnistuneesta marginaalien hallinnasta ja laajan raaka-ainepohjan hyödyntämisestä.”

    Luulisi tuolloin EPA:n esityksen vaikuttavan hyvinkin negatiivisesti Neste Oilin tulokseen?

  • Ylös
    >