Makrotalous

Sijoitusjohtaja: USA:n velkakatto-ongelma yhä ratkaisematta

USA sijoitusmarkkinatYhdysvaltojen päätöksellä nostaa valtion velkakattoa väliaikaisesti onnistuttiin välttämään katastrofi, mutta itse ongelma jäi ratkaisematta. Näin arvioi sijoituspalvelutalo FIM:n sijoitusjohtaja.

Senaatin, Edustajainhuoneen ja presidentin hyväksymän päätöksen mukaan USA:n julkisen sektorin rahoitusta jatketaan normaalisti ensi vuoden tammikuun puoleen väliin saakka ja velkakattoa nostetaan väliaikaisesti helmikuun alkuun asti.

Tehdyllä päätöksellä Yhdysvallat onnistui välttämään maan ajautumisen maksukyvyttömyyteen, mikä olisi ollut mittaamattoman suuri katastrofi koko maailmantaloudelle ja finanssimarkkinoille.

Saatu ratkaisu on kuitenkin vain väliaikainen. Edessä on uusia poliittisia kinasteluja ja epävarmuutta liittovaltion taloudenhoitoa kohtaan.

Sijoituspalvelutalo FIM:n sijoitusjohtaja Vesa Engdahl huomauttaa, että jo muutaman kuukauden kuluttua senaatilla ja kongressilla on edessään sama keskustelu terveydenhuoltojärjestelmän uudistamisesta, julkisten menojen leikkaamisesta ja velkakaton nostosta kuin mitä nyt käytiin.

Engvistin mukaan ei ole olemassa mitään merkkiä siitä että demokraatit ja republikaanit olisivat hakemassa yhteisymmärrystä budjettikiistassa.

“Voidaan siis todeta, että tehdyllä päätöksellä purkkia potkaistiin hieman eteenpäin, välitön katastrofi onnistuttiin välttämään, mutta varsinainen ongelma on kuitenkin ratkaisematta”, Engvist toteaa.

Engvist ennustaa, että uusi poliittinen kiista ja markkinoiden epävarmuuden kasvu odottaa jo nurkan takana.

“Tältä erää markkinat saatiin rauhoitettua ja fokus kääntynee nyt talouden fundamentteihin ja alkavaan tuloskauteen. Vuoden vaihteen koittaessa velkakattokeskustelu palaa kuitenkin jälleen otsikoihin, mikä voi aiheuttaa uudelleen epävarmuutta markkinoilla ja lisätä kurssiheiluntaa”.

Yhdysvaltojen päävelkojista Kiinan kärsivällisyys alkaa vähitellen loppua. Maan suurin luottoluokituslaitos Dagong ilmoitti viime viikolla laskevansa Yhdysvaltojen luottoluokitusta yhdellä pykälällä.

Kommentoi
Ylös
>