Yritysuutiset

Suomalaiskampanja suunnittelee Nokiasta vastatarjousta – ja arvon nelinkertaistamista

Lähde: www.nokia.com

Lähde: www.nokia.com

Nokita-niminen hanke uskoo, että Nokian arvo voisi nelinkertaistua lyhyessä ajassa verrattuna Microsoftin tarjoukseen, jos se alkaisi valmistaa niin Android-, Linux- kuin Windows Phone –puhelimia. Jos hurja suunnitelma toteutuisi, joutuisi Nokia maksamaan vahingonkorvauksia Microsoftille.

Nokian yhtiökokous 19. marraskuuta tekee lopullisen päätöksen matkapuhelinliiketoiminnan myymisestä Microsoftille. Microsoft on tarjonnut matkapuhelinliiketoiminnasta 5,44 miljardia euroa ja yhtiön hallitus on suosittanut osakkeenomistajia hyväksymään tarjouksen.

Nyt kuitenkin puuhataan vastatarjousta suomalaisvoimin.

Nokita-nimisen kampanjan ja tarjoussuunnitelman vetäjä on yrittäjä ja Nokiassa johtajana 90-luvulla toiminut Juhani Parda. Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

Pardan tavoitteena on koota sijoittajaryhmä, joka tarjoaisi Nokiasta 5,5-6 miljardia euroa, eli enemmän kuin mitä Microsoft tarjoaa  Lisäksi sijoittajat varaisivat 2 miljardia euroa siirtymävaiheen kustannuksiin.

Onnistuessaan hanke pistäisi Nokian strategian kokolailla uusiksi. Yhtiö alkaisi valmistamaan Windows Phone –puhelimien lisäksi Android- ja Linux-puhelimia.

Kampanjalta ei puutu uskoa omaan strategiaansa. Vetäjät uskovat, että matkapuhelintoimintojen arvo kasvaisi kolmessa vuodessa peräti 23 miljardiin euroon. Puhelinbisneksen arvo nousisi siis lyhyessä ajassa kolminkertaiseksi siitä mitä kampanja puhelinbisneksestä tarjoaa. Verrattuna Microsoftin tarjoukseen, arvo nousisi peräti nelinkertaiseksi.

Laskelmat on tehnyt Nordean entinen pääekonomisti Roger Wessman, ja ne perustuvat oletukseen että Nokia voisi vallata 10 tai 15 prosenttia Android-puhelinten markkinoista vuodessa ja 25 prosenttia kolmessa vuodessa.

Mikäli kampanja saa tulta siipiensä alle ja onnistuisi keräämään varat vastatarjoukseen, syntyisi yhtiössä mielenkiintoinen tilanne.

Microsoft-sopimus nimittäin kieltää Nokiaa muiden ostotarjousten pyytämisestä ja jopa ”tietoisesti mahdollistamisesta”.

Mikäli nimittäin enemmistö Nokian osakkeenomistajista äänestäisi ylimääräisessä yhtiökokouksessa Microsoft-kauppaa vastaan, joutuisi Nokia maksamaan Microsoftille lähes 38 miljoonan euron vahingonkorvauksen.

Lisäksi Nokialta jäisi saamatta myös 1,65 miljardia euroa patenttituloja.

Kommentoi
Ylös
>