Valuuttakurssit

Nordea ennustaa: Euro-valuutta heikkenee

euro euroalueUseat tekijät ovat saaneet euron vahvistumaan suhteessa dollariin. Nordea kuitenkin ennustaa, että pitemmällä aikavälillä, vuoteen 2015 mennessä euro saattaa laskea 1,2 dollariin nykyisestä noin 1,35 kurssista.

Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoitti syyskuussa jatkavansa liittovaltion lainapapereiden osto-ohjelmaansa. Päätös oli markkinoille yllätys, ja lisääntyvät merkit rahapoliittisen elvytysohjelman jatkumisesta ovat painaneet dollarin kurssin reippaaseen laskuun verrattuna euroon. Tällä hetkellä euro/dollari-kurssi on vajaat 1,35.

Mikä selittää euron vahvistumisen ja dollarin heikkenemisen?

Nordea arvioi Navikaattori-raportissaan, että pelkkä dollarin heikkous ja keskuspankin löysä rahapolitiikka ei selitä euron vahvuutta. Taustalla on myös Euroopan keskuspankin rahapolitiikka, euroalueen talousnäkymät ja luottamuksen palautuminen.

Pitemmällä aikavälillä eurossa on kuitenkin paineita heikentymiselle, arvioi Nordea.

Lyhyellä aikavälillä euron ja dollarin välistä vaihtosuhdetta määrittävät keskuspankit – USA:n keskuspankin löysä ja Euroopan kireä rahapolitiikka ylläpitävät vahvaa euroa. Nordean mukaan EKP:n kireä rahapolitiikka ei kuitenkaan voi jatkua kovin kauaa, koska euroalueen talouden elpyminen ei ole vakaalla pohjalla. Euroalueen työttömyyskin nousi vastikään uuteen ennätykseen.

Paineita on siis uusille rahoitusoperaatiolle ja koron laskulle Euroopassa. Tämä puolestaan heikentäisi euron valuuttakurssia.

Vahva euro myös laskee euroalueen tuontihintoja, mikä omalta osaltaan painaa alueen inflaatiopaineita alle keskuspankin tavoitteen.

Nordean mukaan euroalueen USA:A hitaampi talouskasvu alkaa näkyä valuuttakursseissa viimeistään siinä vaiheessa kun USA:n keskuspankki aloittaa rahapolitiikan kiristämisen.

Kommentoi
Ylös
>