
Euro jatkaa väkevää nousuaan Yhdysvaltain dollaria vastaan. Vaihtosuhde korkeimman tasonsa sitten helmikuun 2022, kun euro nousi jo 1,14 dollariin.
Euron vahvistuminen tapahtuu Yhdysvaltain taloutta koskevan epävarmuuden keskellä. Finanssitalo XS.comin vanhempi markkina-analyytikko Samer Hasn kertoo, että taustalla on nopeasti kiihtyvä kauppasota Kiinan kanssa sekä Donald Trumpin jatkuva epäröinti kauppapoliittisissa päätöksissä.
Samalla kun euro vahvistuu poikkeuksellisen nopeasti dollariin nähden, tapahtuu markkinoilla muutakin dramaattista; Yhdysvaltojen valtiolainojen arvot laskevat.
”Lisäksi Yhdysvaltain valtionlainojen asema turvasatamana on heikkenemässä, mikä on entisestään heikentänyt dollarin arvoa”, Hasn toteaa.
Tänään nähtiin uusi luku Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa, kun Kiina vastasi Trumpin 145 prosenttiin nostamiin tulleihin korottamalla Yhdysvalloista tuotavien tuotteiden tullit 125 prosenttiin. Tällainen vastatoimien kiihtyminen vaikeuttaa kauppasodan lopettamista ja sovun saavuttamista, Hasn varoittaa.
Kauppasodan kärjistyvä tilanne pitää yllä huolia Yhdysvaltain talouden suunnasta, erityisesti kun odotukset mahdollisesta taantumasta kasvavat.
Koska kauppasodan aiheuttama epävarmuus ajaa sijoittajia myymään Yhdysvaltain valtionlainoja, on seurauksena niiden korkojen nousu.
”Tällä kertaa korkojen nousu ei kuitenkaan ole kumonnut euron vahvistumista dollaria vastaan, vaan päinvastoin – taustalla on luottamuksen väheneminen näihin teoreettisesti riskittömiin sijoituskohteisiin”, Hasn toteaa.
Arvostettu ekonomisti Mohammed El Erian kertoo BBC:n haastattelussa uskovansa, että tullit, inflaatio ja budjettiongelmat heikentävät valtionlainojen asemaa turvasatamana.
Wall Street Journalin toimituskunta totesi pääkirjoituksessaan, että Trumpin ”holtittomasta” kauppapolitiikkasta johtuva lainakustannusten nousu voi yllättää markkinat, erityisesti ne yhtiöt, jotka ovat herkkiä korko- ja valuuttamarkkinoiden vaihteluille.
Hasn muistuttaa, että luottamuksen heikkeneminen Yhdysvaltain valtionlainoihin vähentää myös korkoeron hyödyntämiseen perustuvan carry trade -strategian vaikutusta.
Carry trade on sijoitusstrategia, jossa hyödynnetään korkoeroja eri valuuttojen tai rahoitusinstrumenttien välillä. Strategiassa sijoittaja lainaa rahaa matalan koron valuutassa ja sijoittaa sen korkeamman tuoton tarjoavaan valuuttaan tai omaisuuserään. Tavoitteena on saada voittoa korkoerosta, ja mahdollisesti myös kohdevaluutan arvon noususta.
Vaikka 10 vuoden Yhdysvaltain valtionlainojen ja Saksan valtionlainojen korkoero nousi tänään korkeimmalle tasolleen sitten viime helmikuun – yli 1,86 prosenttiin. Siitä huolimatta euro onnistui vahvistumaan.