Strategiat

Miksi sijoittaminen tekee joistakin monimiljonäärejä?

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kuva: Brian Solls.

Yksi tärkeä tekijä erottaa sijoittamisella rikastuneet monimiljonäärit muista sijoittajista.

Mikä tekee rikkaista erilaisia? Moni haaveilee rikastumisesta. Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita tekemään vaurastumisen eteen tarpeeksi. Lottoaminen on helppoa, mutta jo yksinkertainen todennäköisyyslaskenta osoittaa, että sillä rikastuu vain ani harva.

Todennäköisemmät keinot ovat muualla.

Yrittäjäksi ryhtyminen lienee tavanomaisin vaurastumisen tavoittelun keino. Myös sijoittamisella voi rikastua. Warren Buffet on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, ja hän rikastui sijoittamalla. Tosin Buffet ei kuitenkaan ole pelkkä passiivinen arvopaperisijoittaja, vaan hän on myös aktiivisesti osallistunut ostamiensa yritysten kasvattamiseen.

Vaurastuminen edellyttää siis ahkeruutta ja sinnikkyyttä. Mutta ne eivät kuitenkaan ole vain ökyrikkaiden ominaisuuksia. Maailma on täynnä ahkeria ja eteenpäin pyrkiviä ihmisiä jotka eivät ole koskaan vaurastuneet.

Mikä siis on pohjimmiltaan se tekijä jonka ansiosta Warren Buffet tai Bill Gates on niin rikas?

Suhtautuminen rahaan

Amerikkalaisen suositun Motley Fool –sijoitussivuston toimittaja John Maxfield antaa tähän kysymykseen mielenkiintoisen vastauksen. Monimiljonäärit ovat erilaisia yhdessä tärkeässä seikassa; nimittäin suhtautumisessa rahaan.

Toisin kuin voisi äkkipäätään kuvitella, monet yrittäjinä tai sijoittajina vaurastuneet suhtautuvat hämmästyttävän välinpitämättömästi rahaan. Monelle työllään rikastuneelle se on vain vaurauden mittari, joillekin ei edes sitä.

Esimerkiksi Wal-Martin, jättimäisen amerikkalaisen kauppaketjun perustaja, Sam Walton sanoi: “Raha ei ole koskaan merkinnyt minulle paljoakaan, ei edes vaurauden mittana”.

Kyynikko voi tietenkin epäillä että ökyrikkaat yrittävät tällaisilla lausahduksilla vain esittää vaatimatonta.

Mutta toisaalta: Warren Buffet ajaa edelleen varsin vaatimattomalla autolla ja asuu yhä asunnossa, jonka hän osti vuosikymmeniä sitten 40 000 dollarilla, Maxfield huomauttaa.

Oleellista on siis tämä: Waltonille ja Buffetille raha on vain sivutuote menestyksen tavoittelussa, ei itsessään syy tavoitella menestystä.

Kun tavalliset ihmiset sanovat haluavansa miljoona euroa, he tosiasiassa tarkoittavat, että he haluavat kuluttaa miljoona euroa, Maxfield kiteyttää. Tällainen asenne on aivan jotain muuta kuin Warren Buffetin asenne.

Järki ja tunteet

Warren Buffetin ja Sam Waltonin välinpitämätön suhtautuminen rahaan tuo heille ehkä hieman paradoksaalisesti edun vaurauden tavoittelussa. He voivat pitää tunteet erossa päätöksenteosta.

Behavioristinen taloustiede on viime vuosikymmeninä osoittanut että esimerkiksi sijoittamisessa tunteet ohjaavat usein päätöksentekoa, Maxfield muistuttaa. Eikä lopputulos ole tällöin koskaan hyvä.

Monella sijoittajalla iskee ahneus silloin kun osakekurssit ovat jo nousseet pitemmän aikaa ja arvostustasot ovat korkealla. Vastaavasti kurssiromahduksen jälkeen pelko ja ylivarovaisuus saavat vallan.

Tunnetilat siis johtavat siihen, että sijoittaja ostaa kalliilla ja myy halvalla.

Mutta jos sijoittaja on enemmän kiinnostunut osakkeiden ja markkinoiden analysoinnista kuin rahasta itsessään, on päätösten perusteena todennäköisemmin harkinta ja järki kuin tunne ja intuitio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös