Markkinakommentit

Osakekurssien nousuvara yhden kortin varassa

osakemarkkinat ennustaminenKehittyneissä länsimaissa vuosi 2013 on ollut osakemarkkinoiden juhlaa. Miltä näyttävät tulevan vuoden näkymät?

Päättyvä vuosi 2013 on ollut kehittyneiden maiden talouksissa erinomainen vuosi osakesijoittajille. Pahimmat pelot eurokriisin ja USA:n velkakattokriiseistä eivät toteutuneet. Eikä edes USA:n keskuspankin ilmoitus vähentää velkakirjaostoja säikäyttänyt sijoittajia.

Vieläkö kasvun eväitä on jäljellä ensi vuodelle?

Vuoden 2013 osakekurssien nousu on perustunut pitkälti arvostustasojen nousuun. Varainhoitoyhtiö Elite muistuttaa joulukuun markkinakatsauksessaan, että arvostustasot sekä Euroopassa että USA:ssa ovat kiristyneet osakekurssien nousun myötä ja osakkeiden hinnat suhteessa yritysten tuloksiin ovat 10 vuoden keskiarvon tuntumassa.

Jatkossa kurssinousu ei voi Eliten mukaan perustua enää arvostustasojen nousuun.

”Euroopan jaUSA:n välinen arvostusero on pienentynyt voimakkaasti ja näkemyksemme mukaan osakemarkkinoiden kehitys tulee jatkossa perustumaan entistä enemmän yritysten tuloskehitykseen. ”

Osakkeiden arvonnousu kuluvana vuonna on syönyt Eliten mukaan erityisesti eurooppalaisosakkeiden nousumahdollisuuksia.

”Euroopassa taloudellinen kehitys on toistaiseksi ollut selvästi USA:ta heikompaa, mikä näkyy myös yritysten tuloskunnossa. Eurooppalaisyhtiöiden tulostuotto on painunut 5 prosenttiin osakkeiden arvon noustessa voimakkaasti.”

Tulostuotto on P/E-luvun käänteisluku, eli se kertoo kuinka paljon yritykset tekevät osakekohtaista tulosta suhteessa osakkeen hintaan.

Myös Yhdysvalloissa pitkään jatkunut myötätuulessa jatkunut pörssiyhtiöiden tuloskehitys herättää epäilyjä.

Amerikkalainen Business Insider  –lehti julkaisi kuvaaja S&P-osakeindeksin yhtiöiden tulosmarginaalien kehityksestä. Kuvaaja löytyy tästä linkistä.

Kuvaaja osoittaa selvästi että tulosmarginaalit ovat nyt poikkeuksellisen korkealla. Mikäli tuloskehitys palautuu pitkän aikavälin keskimääräiselle tasolle, merkitsee se siis tulosten laskua. Heikkenevä tuloskehitys ei yleensä tiedä hyvää osakekursseillekaan.

Koska kehittyneissä maissa on siis kasvueväät Eliten näkemyksen mukaan jo syöty, on katse suunnattava kehittyviin talouksiin.

Erityisesti Kiinan kasvava kulutuskysyntä ja Yhdysvaltojen elvytyksen vähentämisestä aiheutuvan epävarmuuden vähentyminen tukevat jatkossa erityisesti kehittyvien talouksien osakemarkkinoita, Elite päättelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös