Makrotalous

USA:n keskuspankki tiukentaa rahapolitiikkaa

Ben BernankeYhdysvaltojen keskuspankki päätti vähentää maltillisesti elvyttävää rahapolitiikkaa. Osakemarkkinoilla päätös otettiin yllättäen vastaan myönteisesti.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed teki sen mitä markkinoilla on arvuuteltu jo joitakin kuukausia. Keskuspankki kertoi keskiviikkona aloittavansa rahapolitiikan elvytystoimien hidastamisen.

Fed:in politiikkamuutos on kuitenkin maltillinen.Keskuspankki vähentää tammikuusta arvopapereiden ostoa 75 miljardiin dollariin kuukaudessa. Tähän asti Fed on ostanut arvopapereita 85 miljardilla dollarilla kuussa.

Päätös oli jonkinmoinen yllätys ekonomisteille. Uutistoimisto Bloombergin mukaan enemmistö ekonomisteista ennakoi arvopaperiostojen pysyvän ennallaan.

Fed:in päätös ei välttämättä kuitenkaan ole avaus pysyvästä rahapolitiikan kiristämisestä. Jos talouskehitys ei jatka positiivista kehitystään, keskuspankki voi pysäyttää elvytyksen vähentämisen.

Lisäksi Fed muuttaa arvopaperiostojen rakennetta. Tähän asti ostoista 45 miljardia dollaria on suuntautunut liittovaltion velkakirjoihin ja 40 miljardia dollaria asuntolainavakuudellisiin arvopapereihin. Jatkossa liittovaltion velkapapereita ostetaan 40 miljardilla ja asuntolainapapereita 35 miljardilla.

Osakemarkkinoilla uutinen elvytyksen vähentämisestä otettiin vastaan myönteisesti siitä huolimatta että päätös oli yllätys. Keskeiset osakeindeksit Yhdysvalloissa olivat reippaassa nousussa Fed:in ilmoituksen jälkeen.

Fed:n päätös tulkittiin markkinoilla siten, että rahapolitiikan maltillinen tiukentaminen on merkki talouden hyvästä kehityksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös