Makrotalous

Japanin uskalias rahapoliittinen kokeilu

Japani rahapolitiikkaJapanissa on käynnissä talouspoliittinen koe, jonka lopputulosta ei tiedä kukaan.

Japani on käynnistänyt massiivisen rahapoliittisen elvytyksen, jolla se yrittää saada useita vuosia hiekosti kasvaneen taloutensa nopeamman kasvun tielle.

Maan keskuspankki ostaa kuukausittain lähes 70 miljardin dollarin edestä Japanin valtionlainoja. Summa on valtava. Esimerkiksi yhdysvaltojen vastaava osto-ohjelma on 80 miljardia dollaria kuukaudessa.

Japanin talous on suuruudeltaan kuitenkin vain kolmasosa USA:n taloudesta. ”Japani edustaa ääripäätä käynnissä olevassa rahapoliittisessa kokeilussa, jonka lopputulosta ei kukaan tällä hetkellä tiedä”, kertoo omaisuudenhoitoyhtiö Alfred Berg kuukausikatsauksessaan.

Japanin valitsema tie on perustunut ennen kaikkea maan valuutan Jenin tietoiseen heikentämiseen ultrakeveällä rahapolitiikalla. Japani on täysin viennistä riippuva kansantalous ja jenin heikennyspolitiikka pyrkii kiihdyttämään maan viennin vetoa.

Tässä mielessä valittu strategia on toiminut.

Jenin arvo on todellakin heikentynyt rajusti ja vienti on kiihtynyt. Euro on vahvistunut peräti yli 50 prosenttia jeniin verrattuna viime vuoden heinäkuusta lähtien. Kuluvan vuoden aikana jeni on laskenut suhteessa dollariin 16 prosenttia.

Heikentynyt jeni on johtanut toivottuihin tuloksiin viennissä. Japanin vienti kasvoi Reutersin mukaan yhdeksättä kuukautta peräkkäin marraskuussa. Marraskuun viennin kasvu oli yli 18 prosenttia.

Heikentyneellä jenillä on kuitenkin varjopuolensa.

Valuutan ulkoisen arvon raju heikentyminen on johtanut tuontihintojen nousuun. Tämä on puolestaan nostanut kauppatasen vajetta. Tuonnin arvo nousi marraskuussa vientiä enemmän, yli 21 prosenttia. Marraskuun kauppataseen vaje nousi lähes 1,3 triljoonaan jeniin. Vaje on suurin sitten kuluvan vuoden tammikuun 1,6 triljoonan jenin.

Mitä tästä kaikesta seuraa?

Alfred Bergin mukaan tällä hetkellä markkinat uskovat, että Japanin ultrakevyt rahapolitiikka vahvistaa sijoitussentimenttiä, investointeja ja kulutusta luoden itseään ruokkivan positiivisen kierteen. Tämän ansiosta nousevan auringon talous saavuttaa kestävän elpymisen ja ylimääräinen likviditeetti voidaan onnistuneesti vetää asteittainen pois.

Mutta uskalias rahapoliittinen kokeilu saattaa päättyä myös murheellisesti.Toinen huomattavasti ikävämpi, joskin myös epätodennäköisempi vaihtoehto on, ettei rahanpainaminen elvytä taloutta toivotulla tavalla vaan johtaa loputtomaan elvytyskierteeseen, joka äärimmilleen vietynä voi romahduttaa luottamuksen itse rahajärjestelmään”, Alfred Berg kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös