Osakeanalyysit

Analyysitalo Inderes huolissaan Keskon tilanteesta

Lähde: Kesko Oyj.

Lähde: Kesko Oyj.

Keskon marraskuun myyntiluvut olivat jälleen mollivoittoiset. Analyysitalo Inderes on huolissaan erityisesti Käyttötavarakaupan tilanteesta. 

Keskon myynti jatkoi laskuaan. Yhtiö kertoi ruokakaupan myynnin olleen marraskuussa 362 miljoonaa euroa ja se laski 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Marraskuussa oli kuitenkin yksi toimituspäivä vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Käyttötavarakaupan myynti oli marraskuussa 123,5 miljoonaa euroa ja se laski peräti 9,2 %. Keskon mukaan myynnin kehitykseen vaikuttivat erityisesti tavaratalokaupan myynnin lasku sekä Mustan Pörssin ja Venäjän Intersportin verkostomuutokset.

Analyysitalo Inderesin mukaan Keskon käyttötavarakaupan heikot myyntiluvut eivät selity pelkästään suhdannetilanteella.

”Käyttötavarakaupassa lasku voidaan jakaa kahteen osaan. Osa myynnin pudotuksesta on perusteltavissa heikolla taloustilanteella ja alan syklisyydellä. Osa myynnin laskusta on kuitenkin rakenteellista johtuen mm. verkkokaupan ja erikoiskauppojen kasvavasta suosiosta”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderes ei usko käyttötavarakaupassa positiivista käännettä lähiaikoina. Keskon johdon tulisi analyysitalon mielestä ryhtyä uusiin toimiin divisioonan tilanteen parantamiseksi.

Rautakaupan myynnin lasku paikallisissa valuutoissa ilman Norjan kauppiasmuutosten vaikutusta oli 3,5 prosenttia. Kotimaan myynti romahti kuitenkin peräti 12,6 prosenttia.

Rautakaupan lasku osoittaa, että käännettä parempaan ei ole saatu aikaiseksi. ”Tämä on hyvin huolestuttavaa, sillä lokakuussa Suomen Rautakauppa onnistui katkaisemaan ja pidempään jatkuneen myynnin laskun. ”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös