Markkinakommentit

Kaikki mittarit sen osoittavat – jenkkiosakkeet ovat kalliita

USA sijoitusmarkkinatJättipankki Goldmanin osakestrategi lyttää toiveet siitä että jenkkiosakkeilla olisi vielä nousuvaraa. Amerikkalaisosakkeet ovat nyt lähes kaikilla mahdollisilla mittareilla arvioituna liian kalliita.

Yhdysvaltojen sijoitusmarkkinoiden kuuma keskustelunaihe on tällä hetkellä maan osakemarkkinoiden arvostustaso. Osakkeiden viime vuoden odotettua hurjempi nousukiito on nostanut jenkkiosakkeiden keskimääräiset arvostuskertoimet historiallisesti korkealle tasolle.

Ovatko amerikkalaisosakkeet siis jo liian kalliita? Jättipankki Goldmanin osakestrategin Davin Kostinin vastaus on selvä: kyllä ovat.

Business Insider -lehti on poiminut Kostinin viimeisimmästä ”Weekly Kickstart” -raportista kohtia, joiden sisältö on harvinaisen selkeä. Amerikkalaisosakkeet ovat kalliita, mitattiinpa sitä sitten lähes millä mittarilla tahansa.

Tässä esimerkkejä, mittareista jotka Kostinin mielestä osoittavat jenkkiosakkeiden kalleuden:

  • P/E-kerroin
  • P/E-kertoimen nousu suhdannesyklissä
  • EV/liikevaihto (=yritysarvo suhteessa liikevaihtoon)
  • EV/EBITDA (=yritysarvo suhteessa liikevoittoon)
  • Vapaan kassavirran tuotto (vapaa kassavirta suhteessa osakkeen hintaan)
  • P/B-kerroin (hinta suhteessa kirja-arvoon)
  • P/B-kerroin suhteessa yritysten oman pääoman tuottoon (ROE)
  • Inflaatio
  • 10 vuoden velkakirjojen nimellistuotto
  • reaalikorot

Kaiken lisäksi suhdannekorjattu P/E-kerroin (eli ns. Shillerin P/E) osoittaa, että jenkkiosakkeet ovat tällä hetkellä peräti 45 prosenttia yliarvostettuja raportoiduilla osakekohtaisilla tuloksilla laskettuna.

Amerikkalaisosakkeiden korkeaa hintatasoa on perusteltu sillä, että osakemarkkinoiden P/E-kerroin on oikeutetusti noussut yli pitkän aikavälin keskiarvon. Tämä teesi perustuu ajatukselle, että osakemarkkinoiden arvostuskertoimet saisivatkin nousta yli pitkän aikavälin keskiarvon osakkeiden nousumarkkinan aikana.

Kostin antaa tällaisille väitteille kuitenkin huutia.

Keskimäärin amerikkalaisosakkeiden P/E-arvostuskerroin (ennustetuilla tuloksilla laskettuna) on noussut tasolle 15 silloin kun osakemarkkinat ovat saavuttaneet suhdannesyklin huipputason. Nyt ennustetuilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin on 17,8. Vain teknologiakuplan huipulla arvostuskerroin oli tätä korkeampi vuosien 1976-2014 aikana.

Teknologiakuplaa lukuunottamatta ennustetuilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin ei ole ollut kertaakaan vuosien 1976-2014 aikana niin korkealla kuin mitä se on nyt.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös