Osakeanalyysit

Sijoittajat pettyivät Nokiaan – yhtiöllä kuitenkin uusi ”kasvutähti”

Lähde:www.nokia.fi

Lähde:www.nokia.fi

Nokian viime vuoden viimeinen neljännes tuotti sijoittajille ison pettymyksen. Erityisesti uuden Nokian karttapalveluissa on kuitenkin merkittävää kasvupotentiaalia, arvioi analyysitalo Inderes.

Nokian tulosjulkistus herätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Yhtiön neljännen vuosineljänneksen tulosjulkistuksessa eniten hämmennystä aiheutti matkapuhelinliiketoiminnan tilanne. Yhtiö ei kertonut lainkaan Lumia-puhelinten myyntimääriä.

Osingoista ei saatu vielä mitään tietoa, eikä myöskään uudesta toimitusjohtajasta taikka uuden Nokian strategiasta.

Myös verkkoliiketoiminnan tulos oli pettymys. NSN:n osuus tuloksesta oli 349 miljoonaa euroa, eli tulos laski selvästi vuoden takaisesta 576 miljoonasta eurosta. Tehostamistoimien hyödyt tuloksenteossa on nyt hyödynnetty, ja jatkossa NSN:n pitäisi saada liikevaihtonsa kasvuun, jotta tulokselle syntyisi kasvumahdollisuuksia.

Sijoittajien reaktio Nokian tulosjulkistukseen oli tyly. Yhtiön osakkeen kurssi laski Helsingin Pörssissä noin 5,8 euron tasolta 5,07 euroon.

Mutta onko Nokialla kuitenkin vielä ässä hihassa?

Näin tuntuu ajattelevan analyysitalo Inderes, joka kiinnittää Nokian tilanteessa matkapuhelin- ja verkkoliiketoiminnan sijaan huomion uusiin kasvuliiketoimintoihin.

Patenttisalkun tulos oli sekin pettymys markkinoille. Patenteilla ja lisensointitoiminnoilla yhtiö teki liikevaihtoa 121 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 151 miljoonaa euroa.

Patenttisalkun vuotuinen tulovirta on nyt 500 miljoonan euron tasolla ja se tulee kasvamaan 600 miljoonaan tänä vuonna Microsoft-sopimuksen ansiosta, Inderes huomauttaa Nordnetin aamukatsauksessaan.

Jatkossa patenttisalkussa on kuitenkin potentiaalia huomattavasti enemmän. ”Tämä on uuden Nokian lypsylehmä, jonka liikevaihdosta liikevoittoriville jää 400 miljoonaa euroa vuositasolla. Kun matkapuhelinliiketoiminnan myynti on saatu päätökseen, uskomme Nokialla olevan hyvät edellytykset kasvattaa patenttisalkun tulovirtaa, kun patenttisalkkua ei tarvita enää omien matkapuhelintuotteiden differoinnin suojaamiseen”, Inderes toteaa.

Patenttisalkkuakin kovempi kasvuraketti saattaa olla karttaliiketoiminta HERE.

Inderesin mukaan karttaliiketoiminta on nyt taitekohdassa, sillä älypuhelinmyynnin heikkous peittää alleen autoteollisuuden voimakkaan kasvun.

”Arvioimme HEREllä olevan lähivuosina hyvät edellytykset yli 20 %:n kasvuun, kun älypuhelinmyynti ei enää rasita liikevaihtoa”, Inderes ennustaa.

Karttaliiketoiminta on Inderesin mukaan erittäin skaalautuvaa, minkä johdosta kasvu alkaa lähivuosina näkyä myös tuloksessa. Tätä potentiaalia ei markkinoilla ole vielä ymmärretty, Inderes toteaa.

”Vaikka HEREllä ei vielä ole uuden Nokian tulokselle merkitystä, uskomme sillä olevan edellytykset 200-300 MEUR liikevoittotasolle lähivuosina. Mielestämme HEREn potentiaalia ei ole markkinoilla tunnistettu, koska se on hautautunut sisäisen myynnin (Nokian älypuhelimet) laskun alle. ”

Inderesin suositus Nokian osakkeelle on edelleen ”Osta” ja päivitetty osakkeen tavoitehinta on 6,0 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös