Indikaattorit

Euroalueen ostopäällikköindeksi nousi yli odotusten

BerliiniEuroalueen näkymät saivat lupaavan startin vuodelle 2014. Tammikuun ostopäällikköindeksi nousi ekonomistien odotuksia korkeammalle. Erityisesti Saksalla menee nyt lujaa.

Markit-yhtiö julkaisi yksityisen sektorin talousnäkyvistä kertovan ostopäällikköindeksin (PMI), jonka pisteluku nousi tasolle 53,2 tammikuussa. Joulukuussa PMI-indeksin pisteluku oli  52,1. Lukema oli myös korkeampi kuin kertaakaan sitten kesän 2011.

Ostopäällikköindeksin lukema oli siis selvästi yli kriittisen 50 pisteen, eli indeksin mukaan euroalueen talous on selkeästi kasvussa.

Lukema oli myös ekonomistien odotuksia korkeampi. Reutersin laatiman kyselyn mukaan tammikuun lukema ylitti 50 ekonomistin antamat ennusteet. Ekonomistit olivat odottaneet ostopäällikköindeksille pistelukua 52,4.

Erityisen vahvalta näyttää nyt euroalueen suurimman talouden, Saksan kasvuvauhti. Saksan PMI nousi peräti tasolle 55,9 tammikuussa. Joulukuussa lukema oli 55,0.

Ranska on kuitenkin edelleen rikkana rokassa. Ranskan ostopäällikköindeksin tammikuun lukema oli edelleen alle 50, eli 48,8. Alle 50 pisteluku tarkoittaa, että talous on taantumassa. Joulukuussa Ranskan pisteluku oli 47,0.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös