Asunnot ja kiinteistöt

SRV: Asuntojen kysynnän epävarmuustekijät merkittäviä

Rakennusyhtiö SRV:n mukaan useat tekijät ovat heikentämässä asuntojen kysyntää Suomessa.

SRV:n mukaan Suomen asuntomarkkinat ovat hiljentymässä.

”Vielä alkuvuonna kuluttajille suunnattu asuntotuotanto meni hyvin kaupaksi, mutta hidastui selvästi loppuvuonna”, toteaa SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen SRV:n tilinpäätöstiedotteessa.

SRV toteaa tilinpäätöstiedotteessaan, että maailmantalouden hidas elpyminen ja Euroopan kriisin pitkittyminen heikentävät Suomen talouden näkymiä.

”Talouskasvun ongelmat ovat osoittautuneet aiempaa pitkäaikaisemmiksi ja kokonaistuotannon arvioidaan supistuneen Suomessa vuonna 2013 noin prosentin. Vuodelle 2014 ennustetaan noin yhden prosentin kasvua.”

Asuntokysyntään liittyy tällä hetkellä SRV:n mukaan merkittäviä epävarmuustekijöitä.

Ensinnäkin yleinen taloustilanne luo epävarmuutta. SRV:n mukaan yleinen taloussuhdanne on epävakaa ja kansainvälinen valtioiden rahoituskriisi luo epävarmuutta talouden kehitykseen. Tämä näkyy asuntomarkkinoilla.

”Kiinteistöjen arvoihin kohdistuu paineita ja yleisen taloudellisen tilanteen epävarmuus sekä rahoituksen saannin vaikeus pitää kiinteistökauppojen määrää alhaalla ja viivästyttää erityisesti suurten hankkeiden aloituksia. Kiinteistöinvestointien kysyntä on säilynyt heikkona.”

Myös pankkisäätely on edelleen kiristymässä ja vaikuttaa pankkirahoituksen saatavuuteen, laina-aikojen pituuteen sekä lainamarginaalien tasoon, SRV toteaa.

”Huolimatta hyvin matalalla tasolla olevista koroista rahoituskustannukset kasvavat lainamarginaalien noustessa. Kansainvälisen rahoituskriisin kärjistyminen voi edelleen kasvattaa rahoituksen kustannusta ja heikentää sen saatavuutta.”

Kuitenkin pidemmällä aikavälillä asuntorakentamisen tarvetta Suomessa pitävät yllä muun muassa muuttoliike kasvukeskuksiin sekä asuntokuntien koon pieneneminen, SRV toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös