Osakeanalyysit

Inderes: Nokian halpojen älypuhelinten strategia on sekasotku

Kuva: Nokia Oyj.

Kuva: Nokia Oyj.

Nokian julkaisemat Android-käyttöjärjestelmään perustuvat X-puhelimet eivät lisää yhtiön arvoa, arvioi analyysitalo Inderes.

Nokia julkisti vihdoin Android-alustaan perustuvat X-puhelimet. Android-puhelimista on liikkunut huhuja jo pitkään, ja ne ovat ainakin Suomessa saaneet kosolti mediajulkisuutta.

Mutta ovatko X-puhelimet paljon melua tyhjästä?

Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin mukaan tarkoituksena on X-puhelimien avulla houkutella käyttäjiä Windows Phone –alustan puhelimiin. Inderesin mielestä todellinen motiivi on toisenlainen.

”Mielestämme kommentti oli vain huono yritys saada tilanne näyttämään edes jotenkin ymmärrettävältä Microsoft-kaupan valossa. Laitteet tulevat kauppoihin vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, mutta matkapuhelinliiketoiminnan siirryttyä Microsoftille nämä tuotteet eivät todennäköisesti tule saamaan paljoa tukea uudelta omistajalta”, Inderes toteaa.

Analyysitalo antaa voimakasta kritiikkiä Nokian halpojen älypuhelinten strategialle.

”Mielestämme Nokian X-puhelimet ovat lähinnä muistutus siitä, miten täydellisen hukassa yhtiö on ollut low-end älypuhelinten strategiassaan. ”

Inderes muistuttaa, että Android-pohjainen Nokia X on jo yhtiön neljäs yritys kääntää epäonnistumisten putki halvoissa älypuhelimissa.

Tämä strategia on maksanut Nokialle kymmeniä miljoonia, romahduttanut yhtiön matkapuhelinliiketoiminnan sekä pilannut yhtiön erinomaiset mahdollisuudet kasvaa kehittyvien markkinoiden halpojen älypuhelinten markkinoilla.

Uudet Android-puhelimet eivät Inderesin mielestä lisää Nokian arvoa sijoituksena.

”Microsoft saa matkapuhelinliiketoiminnan ostossa hallittavakseen melkoisen sekasotkun, sillä Windows Phone -alustan lisäksi Nokialla on nyt myös kolme muuta matkapuhelinalustaa. Emme näe julkaistuilla puhelimilla oleellisia vaikutuksia Nokialle tai Nokian osakkeeseen.”

Kommentoi
Ylös
>