Makrotalous

Varainhoitoyhtiö: Deflaatiovaara uhkaa euroaluetta

Euroalueen inflaatio on hidastunut tammikuussa jo vaarallisen alhaiselle 0,7 prosentin tasolle. Varainhoitoyhtiö Frontin mukaan euroalueella on jo deflaation, eli rahan arvon nousun vaara.

Euroopan keskuspankki EKP:n reaktiot alentuneeseen inflaatioon ovat varainhoitoyhtiön mukaan aiheuttaneet markkinoilla epävarmuutta ja hämmennystä.

”Tammikuun kokouksessaan EKP lähinnä toisteli kantaansa, että ohjauskorot säilyvät pitkään matalina. Helmikuun alun kokouksen yhteydessä pääjohtaja Draghin lausunto sitä vastoin jätti markkinat hämmennyksen valtaan. EKP ei tehnyt mitään, vaan ilmoitti ainoastaan seuraavansa tilannetta”, Front toteaa kuukausikatsauksessaan.

Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on toistuvasti väittänyt, ettei euroalueella ole deflaation uhkaa.  Frontin mukaan inflaatio on kuitenkin hidastunut huomattavan kauas EKP:n itselleen asettamasta 2 prosentin tavoitteesta.

Inflaation hidastumisen keskeinen syy on ollut euron merkittävä vahvistuminen valuuttamarkkinoilla viime vuonna, Front toteaa. Tämä on laskenut tuontihintojen inflaatiota tuntuvasti.

Euron vahvistuminen puolestaan johtuu nimenomaan EKP:n kireästä rahapolitiikasta verrattuna muiden teollisuusmaiden rahapolitiikkaan verrattuna.

EKP:n työkalupakissa olisi kyllä keinoja deflaatiovaaran häivyttämiseksi.

”EKP itse on syypää tähän negatiiviseen kehitykseen ja se voisi helposti korjata tilanteen usealla eri tavalla: laskemalla korkoja, lisäämällä pankkijärjestelmän likviditeettiä, joukkolainaostoilla, käynnistämällä pankkien pitkäaikaisen rahoituksen uudelleen jne… Pientä toivoa tilanteessa antaa se, että EKP aikaistaa keväällä uuden talousennusteensa julkistamista ja samalla saadaan arvio 2016 inflaatiosta”.

Myös euroalueen poliittinen tilanne tuo omat vaikeutensa.

Varainhoitoyhtiön mukaan eurovaalien alla poliitikkojen on vaikea uudistaa rakenteita ja mm. Suomessa kevään 2015 eduskuntavaalit edelleen vaikeuttavat päätöksentekoa. ”Etelä-Euroopan maiden tilanne on edelleen tukala ja massatyöttömyys ei ole helpottanut”, Front toteaa.

Kommentoi
Ylös
>