Osakeanalyysit

Roaming-maksujen poisto tekee ison loven teleoperaattoreiden tuloksiin

Euroopan UnioniEU-komission päätös poistaa verkkovierailu- eli roaming-maksut on myönteinen uutinen kuluttajille, mutta teleoperaattoreille se aiheuttaa merkittäviä tulonmenetyksiä.

EU-komissio tiedotti päätöksestä poistaa roaming-maksut EU-alueella. Teleoperaattoreiden asiakkailta perimistä roaming-maksuista luovutaan suunnitelmien mukaan ensi vuoden loppuun mennessä. Lisäksi komission ehdotuksessa asetetaan katto EU-maiden välillä soitettujen puheluiden hinnoille.

Päätös vaatii vielä ministerineuvoston hyväksynnän ja jäsenvaltioiden käsittelyn, jonka uskotaan tapahtuvan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Roaming-maksujen poistuminen on varmaankin kuluttajille mieluisa uutinen. Päätös merkitsisi käytännössä sitä, että kuluttajien ei tarvitsisi jatkossa ulkomailla EU-maissa maksaa mobiilidatasta suuria roaming-maksuja, vaan hinnat olisivat samat kuin kotimaassakin.

Teleoperaattoreille ja niiden osakkeenomistajille päätös on ainakin lyhyellä tähtäimellä kielteinen.

Analyysitalo Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa, että verkkovierailumaksut ovat muodostaneet kohtuullisen ison osan suomalaistenoperaattoreiden tulovirrasta.

”Mittakaavasta kertoo jotain se, että operaattoreiden mukaan kotimaisten liittymien hintoja voidaan joutua korottamaan jopa kymmeniä prosentteja, että roaming-maksujen poisto saadaan kompensoitua täysimääräisesti”, Inderes toteaa.

Päätös tulee Inderesin mukaan johtamaan merkittäviin teleoperaattoreiden tulosten pudotuksiin, sillä nykyisin käytössä olevat liittymätyypit eivät sovellu kovin hyvin roamingmaksuttomaan maailmaan.

”Pitkällä aikavälillä uskomme operaattoreiden pyrkivän kompensoimaan vaikutuksia hinnankorotuksilla ja liittymätyyppienmuutoksilla”, Inderes toteaa.

Lisäksi päätös voi analyysitalon mukaan myös lisätä alan konsolidaatioita, koska se yhdentää hinnoittelumalleja ja sopimustyyppejä Euroopan markkinoiden väillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös