Makrotalous

Venäjän kasvu hiipuu – silti yksi valttikortti

sijoittaminenVenäjän talouskasvu jää Nordean mukaan tänä vuonna vain 1,1 prosenttiin. Venäjällä on kuitenkin yksi ässä hihassaan.

Venäjän talouskasvussa kriisi näkyy pitkään, Nordea toteaa aamukatsauksessaan: ”Odotamme kasvun jäävän kuluvana vuonna 1,1 prosenttiin, kun aiempi ennen kriisiä tehty ennusteemme oli 1,5 %. Ensi vuonna kasvu yltää 1,6 prosenttiin (ennen 2 %).”

Venäjä on vaarassa joutua heikon kasvun ja nousevan inflaation kohtalon yhteyteen.

Nordean mukaan heikon ruplan myötä tuontihinnat nousevat ja inflaatio kiihtyy pankin aiempaa korkeammaksi 6,2 prosenttiin ja jää siis kauas keskuspankin 5 prosentin tavoitteesta.

Krimin kriisi painaa talouskasvua heikomman investointiaktiivisuuden myötä.

”Krimin kriisin seurauksena juuri investointien kehitys on aiempaakin ennustettamme heikompaa tulevina vuosina. Korkojen nousu ja ruplalikviditeetin kuivuminen ruplan tukiostojen myötä nostavat rahan hintaa, ja vaikeuttavat sen saatavuutta”, Nordea toteaa.

Nordean mukaan Venäjällä on kuitenkin yksi huomattava talousase taskussa – nimittäin valuuttavaranto:

”Kun yksityisen sektorin investoinnit sakkaavat, Venäjä voi tehdä kipeästi kaivattuja infrastruktuuri-investointeja valtion massiivisella valuuttavarannolla. Siksi loppuvuonna kasvu piristyy alkuvuoden synkistä luvuista.”

Seuraa SalkunRakentajaa sosiaalisessa mediassa:

Facebook: https://www.facebook.com/salkunrakentaja

Twitter: https://twitter.com/SalkunRakentaja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös