Markkinakommentit

Deflaatio syö sijoituskohteiden tuottomahdollisuuksia

Varainhoitotalo Taaleritehtaan mukaan Suomen nykyisessä osittain deflatorisessa tilanteessa on vaikea saada tuottoja eri sijoituskohteista.

Euroopan keskuspankki teki viime viikolla historiallisen päätöksen laskemalla talletuskoron negatiiviseksi ja käynnistämällä muitakin toimenpiteitä eurotalouden elvyttämiseksi. Kevennetyn rahapolitiikan taustalla on keskuspankin huoli selvästi tavoitetta alhaisemmasta inflaatiosta ja mahdollisesta deflaatiosta eli rahan arvon noususta.

Keskuspankin keinot kituliaasti elpyvän eurotalouden elvyttämiseksi alkavat kuitenkin loppua, väittää Taaleritehdas sijoittajakirjeessään.

”Kaikille on selvää, että heikko taloudellinen kehitys jatkuu ja keskeiset ohjauskorot tulevat pysymään nykyisellä tasolla pitkään. Raha on siis halpaa ja velalliset tavallaan hyötyvät, mutta samalla velkojen reaaliarvo kasvaa, koska talouteen astuu uusi tekijä nimeltä deflaatio”, Taaleritehtaan toimitusjohtaja Juhani Elomaa toteaa.

Usein deflaatio nähdään yhtenä talouden vaarallisimmista ilmiöistä, joka aiheuttaa talouden lamaannuttavan negatiivisen kierteen. Elomaa ei kuitenkaan tähän usko.

”Deflaatiosta varoitellessa nostetaan esille yleensä kierre, jossa hintojen lasku vaikuttaa kuluttajiin siten, että he siirtävät kulutustaan tulevaisuuteen. Tämä on varmasti osittain totta, mutta toisaalta suuri osa kulutuksesta on suoraan aikaan sidottua ja vastaa erilaisiin lyhytaikaisiin tarpeisiin, joten liian suuri pessimismi kulutuksen romahtamiseen ei liene kuitenkaan paikallaan.”

Elomaan mukaan paljon suurempi uhka kulutukselle Suomessa on verotuksen voimakas kiristäminen nykyisestä heikkenevässä kysyntätilanteessa.

Mitä vaikutuksia deflaatiolla on sitten sijoittajien kannalta?

Elomaan mukaan deflaatio vaikuttaa taloudessamme osana markkinataloutta, eli deflaatio laskee varallisuusarvoja noususuhdanteen eli inflatorisen kauden jälkeen.

Sijoitustuottojen kannalta deflaatio ei tiedä hyvää.

”Taloutemme ollessa ainakin osittain deflatorisessa tilassa on sijoittajan syytä ymmärtää, että nykyisestä tilanteesta kasvu-uralle pääsy tulee kestämään kauan ja tuottojen saaminen eri sijoituskohteista on vaikeaa”, Elomaa arvioi.

Sijoittajien on Elomaan mukaan syytä tottua pitkään kestävään heikkoon taloudelliseen tilanteeseen ja deflaatioon.

Siksi sijoittajien on syytä etsiä itselleen uudenlaisia sijoituskohteita, joiden arvostus ja tuotot kestävät mahdollisimman hyvin talouden heikkoa kehitystä, Elomaa suosittelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös