Rahastotietoa

Mihin suursijoittajat ohjasivat varojaan toukokuussa?

Suuret institutionaaliset sijoittajat käyttävät ETF-rahastoja salkuissaan, kertoo Sijoittaja.fi-sivusto.

USA:ssa n. 50 % ETF:ien varoista on institutionaalisten omistuksessa. Euroopassa osuus on 80 %. ETF:ien rahavirrat kertovat siten siitä, mitä alueita, sektoreita tai omaisuusluokkia suursijoittajat juuri nyt painottavat.

BlackRock julkaisee kuukausittain ETP Landscape -raporttia, johon on koottu ETF:issä oleva varallisuus ja rahavirrat. Raportti antaa mielenkiintoista tietoa siitä, mihin suursijoittajat varojaan sijoittavat. Sijoittaja.fi alkaa julkaista omia rahavirtaindikaattoreita markkinaympäristö-osiossa. Tässä esimakua tulevasta.

Osakkeet

Toukokuussa sijoittajat siirsivät varojaan osakkeissa USA:sta Eurooppaan. USA-ETF:istä siirtyi varallisuutta pois -5 065 miljoonaa dollaria ja vastaavasti Eurooppaan sijoittaviin ETF:iin tuli 4 607 miljoonaa dollaria.

Voimakkaimmin USA:ssa kärsivät pienet yhtiöt, joihin sijoittavista ETF:istä poistui 6,2 miljardia dollaria. Myös Euroopassa pienyhtiö-ETF:istä otettiin varoja pois 328 miljoonan dollarin edestä. Isoihin yhtiöihin sijoittavat ETF:t olivat Euroopassa voittajia, niihin siirtyi 1 391 miljoonaa dollaria.

Sektoreittain USA:ssa energiasektoriin sijoittavat ETF:t kartuttivat varoja 1 803 miljoonaa dollaria. Myös kiinteistösektori oli sijoittajien suosiossa, sinne siirtyi 1 647 miljoonaa dollaria. Rahoitussektorilta poistui 1 141 miljoonaa dollaria ja teknologiasektorilta 643 miljoonaa dollaria.

Euroopassa sijoittajat siirsivät varoja Saksaan (+813 MUSD) ja Britanniaan (+204 MUSD) sijoittaviin ETF:iin. Sveitsi (-151 MUSD) ja Ranska (-60 MUSD) olivat häviäjiä. Myös Aasian Tyynenmeren alue oli voittaja-alueita. Sinne sijoittaviin ETF:iin siirtyi 1 209 miljoonaa dollaria.

Kehittyneille markkinoille sijoittaviin ETF:iin siirtyi kokonaisuudessaan 4 240 miljoonaa dollaria.

Vastaavasti kehittyville markkinoille siirtyi 2 651 miljoonaa dollaria. Maittain Intia (+464 MUSD) ja hieman yllättäen Venäjä (+190 M€) kiinnostivat sijoittajia. Kiinaan (-243 MUSD) ja Brasiliaan (-42 MSD) sijoittavista ETF:istä poistui varoja.

Osakkeisiin sijoittavien ETF:ien rahavirrat olivat kokonaisuudessaan +6 891 MUSD.

Korot ja raaka-aineet

Korot kiinnostivat sijoittajia osakkeita enemmän. Korko-ETF:ien rahavirrat olivat kokonaisuudessaan +14 080 MUSD. Huolimatta alhaisesta korkotasosta USA:n valtion velkapapereihin siirtyi 7 230 MUSD. Muiden maiden valtionlainat eivät olleet suosittuja. Yritysten riskilainat keräsivät varoja 1 391 MUSD ja korkean luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavat ETF:t 2 017 MUSD. Kehittyvien markkinoiden korko-ETF:ien rahavirrat olivat +1 011 MUSD.

Raaka-aineet eivät kiinnostaneet sijoittajia. Toukokuussa raaka-aineisiin sijoittavien ETF:ien rahavirrat olivat -568 MUSD. Maataloushyödykkeet -361 MUSD ja kulta -297 MUSD olivat suurimmat häviäjät.

ETF-valintatyökalulla voit etsiä ETF:iä sektoreittain, alueittain ja omaisuusluokittain (vain jäsenille).

ETF-rahavirrat52014

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 18.6.2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös