Makrotalous

Danske Bank: Suomi kohdannut kolme shokkia

Suomen talous on kokenut finanssikriisin alun jälkeen kolme iskua, jotka selittävät Suomen muuta euroaluetta heikomman talouden toipumisen, arvioi Danske Bank.

Suomen liittyessä euroon oli pelkona epäsymmetristen negatiivisten shokkien mahdollisuus, Danske Bank toteaa kesäkuun suhdannekatsauksessaan. Tällöin Suomen talouteen kohdistuisi muuta valuutta-aluetta merkittävämpi shokki, jota yhteinen keskuspankki ei pehmentäisi.

Nämä pelot ovat nyt käyneet toteen.

Danske Bankin mukaan finanssi- ja eurokriisistä riippumatta, Suomea on vuoden 2008 jälkeen kohdannut kolme iskua, jotka kaikki osaltaan selittävät Suomen muuta valuutta-aluetta heikompaa kehitystä.

Ensimmäinen isku on teollisuuden rakennemuutos. ”Nokian ja metsäteollisuuden supistumisen myötä on osoittautunut odotettua kipeämmäksi ja pitkäkestoisemmaksi murrokseksi”, pankki toteaa.

Toinen maatamme kohdannut ongelma on väestörakenteen muutos. Danske Bankin mukaan Suomen työikäisen väestön määrä ja sitä kautta talouden kasvupotentiaali on kääntynyt laskuun 2010 alkaen.

Kolmannen shokin on tuonut Itänaapuri. Venäjän talouden horjuminen Ukrainan tilanteen myötä on ollut Suomen taloudelle ongelma.

Danske Bankin mukaan kaikki nämä kolme shokkia vaikuttavat yhtäaikaisesti Suomen talouden tilaan ja johtavat suhdanteiden ohella taantuman pitkittymiseen kuluvan vuoden kesään asti.

”Teollisuuden rakennemuutoksen vaikutukset hälvenevät vähitellen Nokian jo surkastuttua ja toisaalta metsäteollisuuden toipuessa. Tärkeän kauppakumppanin Venäjän kehitys pysyy vaatimattomana lähivuodet rokottaen Suomen kasvunäkymiä ainakin väliaikaisesti. Väestön ikääntyminen sen sijaan hidastaa kasvua pitkälle 2020-luvulle asti.”

Nämä rakenteelliset tekijät yhdistettynä vaisuun globaaliin kasvuun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä johtivat taantuman jatkumiseen tammi-maaliskuussa, pankki toteaa.

”Kokonaistuotanto supistui 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä, eikä todellista kasvua ole Suomessa nähty kesän 2011 jälkeen. Viennin ja teollisuuden pienistä positiivisista merkeistä huolimatta, luvassa on kolmas negatiivisen kasvun vuosi peräkkäin”, pankki arvioi.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Carl Gustav

  6.7.2014 at 21:15

  ”Niin laski taas marsalkan silmäluomi /
  oli murtunut Kannas ja kusessa Suomi, /
  oli murtunut Kannas ja armeijan teräs, /
  sen sankarit metsässä käpyjä keräs. /
  ———-
  Niin marsalkka käskynsä viimeisen jakoi /
  ja kirjuri käskyn sen koneella takoi:
  ———–
  Te kuulkaa, siis sankarit Summan ja Kollaan,
  päiväkäskyni viimeinen, kusessa ollaan”
  (Ilkka Ryömä, muistuinvaraisesti).

  Niin että 50 vuotta sitten Suomi siitenkin selvisi, selviääköhän nyt?

 2. Carl Gustav

  6.7.2014 at 22:08

  Anteeksi, tarkoitin 70 vuotta eli vuotta 1944. Silloin Suomen kohtalo oli veitsen terällä. Pari kertaa on käyty hyvin lähellä kylmää kyytiä, mutta nyt näyttää taas pahalta. Esimerkiksi kattamattomat eläkevastuut pelottavat ihan oikeasti. Onkohan jatkossa leipää meikäläiselle eläkeukolle, vai meneekö julkisen puolen eläkerahastointi johtajien autojen plaltinasta tehtyihin (hinnasta päätellen) tuhakuppeihin? Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty, edellytän, että eläkevastuiden kattavuus selvitetään per heti. Muuten ei Sinulle kunnian kukko laula!

 3. asdf234fs

  15.8.2014 at 23:28

  nooh… kännykkä peleillä tästä selvitään, sekä rakennetaan kaikenlaista pakkotyöllistävää ja täysin turhaa kuten guggenheim. vähän uber kallista ja työllistävää metroa. mutta silti, infra ei ole vientituote. ei taida nousta enää ja nyt menee keskiluokka uusiksi. entiset keskiluokan hommat on nykyään köyhien hommia kuten rakennustyöt. ei voi enää inflatoida kun ei ole markkaa joten työntekijöiden hintojen on joustettava. aika paljon on firmoja siirtynyt tallinnaan vaikka suomessa tekevätkin tuloksensa. sinänsä vähän aikakin. jos rupeaa kilpailemaan maailman kanssa niin pitää pärjätä siinä muuten uppoaa. jotkut pärjäävät, suurin osa ei. Sitten vielä suomen sääntöviidakko ja virkamiesintoisuus ja verot. lol. no lisää uutisia vaan maailman lehdistä miten Suomi on muiden vajoavien maiden kanssa maailman yrittäjä ystävällisimpiä, kun joka ainoa niistä häviää kaikessa aasialle joka päivä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös