Indikaattorit

Onko tämä merkki kurssirallin päättymisestä?

Talous elpyy erityisesti Yhdysvalloissa ja korot ovat alhaalla. Osakekurssien nousun jatkumista varjostaa kuitenkin yksi merkittävä seikka.

Osakemarkkinat ovat nousseet viime vuosina rajusti erityisesti Yhdysvalloissa. Kaikkien amerikkalaisten pörssiosakkeiden kurssimuutoksia kuvaava Wilshire 5000 -indeksi on noussut vuoden 2009 noin 8000 pisteestä yli 20 000 pisteeseen.

Kurssiralli oli erityisen vahvaa viime vuonna, mutta tänäkin vuonna indeksi on noussut jo yli 7 prosenttia.

Kurssinousun jatkolle on tullut kuitenkin jo epäilijöitä.

Yksi epäilijä on Market Watch -lehden kolumnisti Mark Hulbert. Hän varoittaa tekijästä, joka saattaa olla signaali kurssirallin hyytymisestä. Tämä signaali on yritysten omien osakkeiden ostojen hyytyminen.

Omien osakkeiden ostot vähenivät kesäkuussa hieman yli 23 miljardiin dollariin, mikä on alhaisin taso puoleentoista vuoteen, Hulbert osoittaa artikkelissaan. Viime vuonna jenkkifirmat ostivat omia osakkeitaan parhaimmillaan yli 70 miljardilla dollarilla kuukaudessa.

omien-osakkeiden-ostot

Miksi omien osakkeiden ostojen vähentyminen sitten huolestuttaa?

Syynä on omien osakkeiden ostojen ja osakekurssien positiivinen korrelaatio. TrimTabs-yhtiön toimitusjohtajan David Santschin mukaan omien osakkeiden kuukausittaisten ostojen volyymin ja osakemarkkinoiden kurssitason välinen korrelaatio (vuosina 2006 – 2014) on peräti 0,61.

Jos siis omien osakkeiden ostot vähenevät, tulisi se omalta osaltaan luomaan paineita myös kurssien laskulle.

Esimerkiksi S&P 500 -indeksin vahvaa kurssinousua on voitu tukea omien osakkeiden ostoilla. Indeksin yhtiöiden myynti on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin vain 2,4 prosenttia vuosittain. Kuitenkin osakekohtaiset tulokset ovat nousseet peräti 20 prosenttia. Omien osakkeiden ostot ovat Hulbertin mielestä yksi tärkeä syy siihen, miksi osakekohtaiset tulokset ovat voineet kasvaa näin vahvasti alhaisesta myynnin kasvusta huolimatta.

Omien osakkeiden ostojen ja osakekurssien positiivinen korrelaatio teoreettisestikin ymmärrettävää, Hulbert toteaa. Ilmoittamalla aloittavansa omien osakkeiden ostot, yhtiön johto antaa markkinoille vahvan signaalin siitä, että yhtiön osakkeen markkina-arvo on aliarvostettu. Kun siis ostojen taso on korkealla, antaa se tukea osakkeiden nousulle.

Omien osakkeiden ostot vaihtelevat kuitenkin rajusti kuukausien välillä. Siksi yksittäisen kuukauden heikko ostovolyymi ei vielä kerro trendin kääntymisestä. Jos kuitenkin ostot pysyvät alhaisena tulevinakin kuukausina, on syytä olla huolissaan, Santschi toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös