Talouden trendit

Asioiden internet, 5G, pilvipalvelut – ”Nokia on uudestisyntynyt”

5G-matkapuhelinverkot, pilvipalvelut ja asioiden internet tekevät tuloaan. Nokia aikoo olla uuden teknologian aallon harjalla teknologiajohtajana maailmassa, väittää yhtiön Suomen maajohtaja.

Microsoftille myydyn matkapuhelinliiketoiminnan jälkeen Nokialle jäi kolme tukijalkaa: Nokia Networks eli matkapuhelinverkot ja niihin liittyvät palvelut, HERE eli kartta- ja paikkatietojärjestelmät sekä uuden teknologian liiketoiminta Nokia Technologies.

Nokian maajohtaja Tommi Uitto arvioi Teknologiateollisuus Ry:n blogissa, että yhtiön tavoitteena on olla johtavana toimijana maalimassa, jossa ihmiset ja asiat on kytketty toisiinsa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Suomessa rakennetaan kovaa vauhtia lähes maanlaajuisia 4G/LTE-verkkoja, joiden käyttäjäkokemus on tiedonsiirtonopeuksien ja lyhyempien vasteaikojen ansiosta 3G-kokemusta parempi.

4G ei kuitenkaan vielä mullista yhteiskuntaa, sen tekee seuraava 5G-matkapuhelinverkko. ”Uskomme, että 5G mullistaa yhteiskuntaa selvästi enemmän”, Uitto toteaa.

Tiedonsiirtonopeudet kasvavat edelleen ja vasteajat lyhenevät. Lisäksi on mahdollista, että 5G:n aikakaudella tukiasemaverkkoja aletaan merkittävästi tiivistää pienentämällä solujen kokoa.

”Samalla tukiasemien määrä kasvaa voimakkaasti. On mahdollista, että ilman toimilupaa operoitavat langattomat lähiverkot (WiFi, WLAN) liittyvät solukkoverkkoihin”, Uitto arvioi.

Toinen nurkan takana odottava teknologinen mullistus on asioiden internet (Internet of Things).

Tämä tarkoittaa sitä, että älypuhelimet, tabletit ja halvat radioverkkoanturit kytketään lähes kaikkiin fyysisiin kojeisiin, kuten esimerkiksi kodinkoneisiin.

Muutos mullistaa internetin käyttömahdollisuudet.

”Syntyy erittäin tiheä ja kattava ohjelmoitavien radiolaitteiden verkosto, joka kytkee fyysisen ja digitaalisen maailman saumattomasti yhteen. Voidaan puhua eräänlaisesta ihmiskunnan hermoverkosta, missä kaikki asiat ja ihmiset on kytketty verkkoon”, Uitto toteaa.

Uiton mukaan tämä mahdollistaa uudenlaisia liiketoimintamalleja, joilla operaattorit yhdessä ohjelmistofirmojen ja muiden toimijoiden kanssa pystyvät keräämään verkosta tietoa ja luomaan sen avulla lisäarvoa.

Kolmantena teknologian muutoksena toimivat pilvipalvelut, jotka kiihdyttävät teollisen internetin kehitystä matkapuhelinverkon keskellä runko- ja keskusverkoissa.

”Tulevaisuudessa operaattorit ajavat kaikkia runko- eli keskusverkon toimintoja omien yksityisten pilvialustojensa päällä, samassa paikassa missä kaikkia operaattorin asiakassovelluksia ja palveluita ajetaan”, Uitto toteaa.

Pilvipalvelut mahdollistavat parempia rajapintoja, joihin operaattori ja sen ohjelmistokumppanit pääsevät liittymään.

Kommentoi
Ylös
>