Raaka-aineet

Onko nyt raaka-ainesijoittajan aika sijoittaa öljyyn?

Handelsbanken uskoo että öljyn hinnan laskun pohjat on tältä erää nähty.

Brent-öljylaadun hinta on laskenut lähes neljän vuoden pohjille. Heinäkuun huippulukemista öljyn markkinahinnasta on sulanut peräti 25 prosenttia.

Öljyn hinnan laskun taustalla on ollut OPEC-maiden haluttomuus vaikuttaa hintaan laskemalla öljyn tuotantoa. Handelsbankenin mukaan tämä yllätti markkinat ja raaka-ainesijoittajat.

”Kartellin vahva osapuoli Saudi-Arabia laski tuotantoa elokuussa, mutta muut jäsenet eivät seuranneet esimerkkiä”, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

Öljymaiden ongelmana on USA:n kasvava liuskeöljyn tuotanto. Handelsbankenin mukaan Saudi-Arabia tietää, ettei se voi yksin torjua liuskeöljyn tuomaa uhkaa, vaan sen on saatava muut öljyntuottajamaat mukaan.

Toisaalta Saudi-Arabian talous kestää hetken alhaisempaakin öljyn hintaa. Näin ei kuitenkaan ole kaikissa öljyntuottajamaissa. Handelsbankenin mukaan esimerkiksi Venezuela ja Libya ovat jo vaatineet tuotannon kiristämistä, jotta öljyn hinta nousisi niiden kannalta siedettävälle tasolle.

Pankin mukaan myös Saudi-Arabian intresseissä on nostaa öljyn hintaa pidemmällä aikavälillä.

”Siksi uskommekin, että OPEC päätyy marraskuun kokouksessaan tuotannon laskuun nostaakseen hinnan yli 90 dollarin”, pankki ennustaa.

Mitä mahdollisuuksia tämä tarjoaa sitten sijoittajille?

Jos sijoittaja uskoo Handelsbankenin arvioon, voi sijoittaja pyrkiä hyötymään tilanteesta esimerkiksi kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Sijoittaja voi ostaa öljyn hintaa seuraavia ETF:iä tai sertifikaatteja. Toinen mahdollisuus on tietenkin sijoittaa suoraan öljyntuotantoa harjoittaviin yrityksiin.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. D-Crat

    28.10.2014 at 23:23

    Onko tiedossa monesko marraskuun päivä tuo Opecin kokous on?

  2. SRomistaja

    29.10.2014 at 08:05

    OPEC:n seuraava kokous pidetään 27. marraskuuta.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös