Indikaattorit

Mitä alhaisesta korkotasosta seuraa?

Lähes kaikkien vakavaraisiksi luokiteltujen korkosijoitusten tuotto on lähellä nollaa. Mitä tästä seuraa?

LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström arvioi, että vaatimattoman tai jopa negatiivisen kasvun seurauksena hintataso saattaa jonkun aikaa olla lievästi laskeva. Tämä tarkoittaa siis käteisen ostovoiman lisääntymistä.

Alenevasta hintatasosta hyötyy tallettaja.

”Tallettaja saa siis hinnan laskun verran reaalituottoa talletukselleen. Tuotto on kaiken lisäksi verovapaata, koska veroa maksetaan vain nimellistuotosta. Tällaisessa ympäristössä siis korkotuottoa tulee, tosin kasvavan ostovoiman muodossa eikä nimelliskorkona”, Liljeström toteaa LähiTapiolan blogissaan.

Euroopan keskuspankki EKP ei kuitenkaan halua tällaista kehitystä. Jos kuluttajat havaitsevat hintojen laskun, saattavat he siirtää hankintojaan tulevaisuuteen. Tämä alentaa kansantalouden kokonaiskysyntää ja sitä kautta talouskasvua.

Alhainen korkotaso tuo päänvaivaa myös sijoittajille.

Mistä sijoittajat saavat riittävää tuottoa, kun korkosijoitusten tuotot ovat ennätyksellisen alhaalla. ”Sijoitukset ovat hakeutuneet helposti myytäviin osakkeisiin”, Liljeström toteaa.

Tämä kehitys saattaa tehdä osakkeista vaarallisen sijoituskohteen. ”Kun hinnat nousevat jossakin, raha seuraa perässä ja hinnat nousevat edelleen. Esimerkkinä tästä on vuoden aikana tapahtunut suurimpien kansainvälisten osakkeiden kurssinousu”, Liljeström toteaa. Kurssikäänne alaspäin voi olla nopea, koska sijoitus ei alun perinkään lähtenyt yhtiön arvon mielekkyydestä käsin, vaan lyhyen voiton tavoittelusta.

Mitä sijoittajan tulee siis alhaisen korkotason maailmassa tehdä? Liljeströmin mukaan eri omaisuuslajeihin tapahtuvan hajautuksen merkitys kasvaa. Tällöin osakkeiden ja korkosijoitusten lisäksi esimerkiksi reaalisijoitukset tulevat luontevaksi osaksi salkkua – myös euroalueen ulkopuolelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös