ETF-analyysit

Mielenkiintoisia korko-ETF -uutuuksia

Deutschen db X-trackers listasi hiljattain kolme uutta korko-ETF:ää.

1) euromääräisiin riskilainoihin sijoittavan db x-trackers II iBoxx EUR High Yield Bond UCITS ETF:n(”XHYG GY”), joka on kategoriansa halvin 0,35 % vuotuisella hallinnointipalkkiolla,

2) käänteisesti (short) riskilainoihin sijoittavan db x-trackers II iBoxx EUR High Yield Bond Short Daily UCITS ETF:n (”XHYS GY”), joka on ensimmäinen euromääräisiin yritysten riskilainoihin sijoittava ETF, sekä

3) lyhyen maturiteetin (1-3 vuotta) euromääräisiin riskilainoihin sijoittava db x-trackers II iBoxx EUR High Yield 1-3 UCITS ETF:n (”XHY1 GY”), joka on ensimmäinen kategoriassaan.

Sijoittajan kannalta on tietysti hienoa, että kilpailu hinnoittelussa tiukentuu entisestään, ja että käänteisestä näkemystäkin on aiempaa helpompi ottaa. Koska ETF:t ovat uusia, emme voi pistetyttää niiden tehokkuutta vielä ETF-valintatyökalullamme, mutta tyypillisesti DB:n tuotteet ovat hyviä ja tehokkaita.

Erityisen mielenkiintoisena ja tervetulleena tulokkaana pidämme viimeistä lyhyen maturiteetin riskilainoihin sijoittavaa ETF:ää. Se tarjoaa tällä hetkellä 3,9 %:n tuottoa maturiteettiin. Modifioitu duraatio on 1,75. Suomennettuna ETF tarjoaa siis korkoympäristöön nähden hyvää tuottoa melko pienellä korkoriskillä. Se soveltuu pidemmän duraation (korkoriskin) vastaavia ETF:iä paremmin sijoittajille, jotka eivät usko korkojen pysyvän nykyisillä äärimatalilla tasoilla (mitä isompi duraatio, sitä enemmän korko-ETF:n hinta laskee korkotason noustessa). Vastaavasti luottoriski on hieman keskimääräistä riskilaina-ETF:ää korkeampi.

Tuoreimman tietosivun mukaan indeksi sisältää BB-luokiteltuja lainoja 84,8 %, B-luokiteltuja 10,5 % ja CCC-luokiteltuja 4,7 %. Kaikkiaan indeksi koostuu 97 eri lainasta hajauttaen 19 eri maahan. Hallinnointipalkkio 0,35 % p.a. kuuluu riskilainakategorian halvimpiin Euroopassa.

Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta ETF:t ovat helppoja ja tehokkaita instrumentteja myös korkomarkkinoilla. Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että ETF:t voittavat erittäin suurella todennäköisyydellä aktiiviset rahastot. Nykyisessä matalan korkotuoton ympäristössä hallinnointikustannusten merkitys korostuu tehden ETF:stä entistä houkuttelevampia.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suorilla vastaavan luottoluokituksen suomalaisilla joukkolainoilla voi päästä jonkun verran parempiin tuottotasoihin. Niiden hyvänä puolena on se, että eräpäivään pidettäessä tuotto on tiedossa jo ostohetkellä, jos yritys pysyy maksukykyisenä. Huonoja puolia ovat isohkot pääomavaateet (tyypillisesti minimissään 100 000 euroa per laina) ja tietysti heikompi likviditeetti. (Kysy lisätietoja Platinum-jäsenpalvelustamme, autamme aihepiirissä mielellämme.)

Artikkeli on julkaistu alunperin Sijoittaja.fi-sivustolla 20.1.2015.

Kommentoi
Ylös
>