Yritysuutiset

S-ryhmä antoi Keskon osakkeenomistajille myrskyvaroituksen

Lähde: Kesko Oyj

Lähde: Kesko Oyj

S-ryhmän uusi strategia pelästytti Keskon osakkeenomistajat. Keskolla saattaa kuitenkin olla jokerikortti, joka voi tuoda sille merkittävää tuottopotentiaalia.

S-ryhmä ilmoitti eilen sitoutuvansa alentamaan useiden elintarvikkeiden hintoja. Käytännössä hinnan alennukset aloitetaan Prismoista, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

”Linjaus on suurin strateginen käänne S-ryhmän marketkaupassa vuosikymmeneen. Merkittävä hintojen halpuuttaminen on jo vaatinut paljon tehostamista ja kustannusten karsintaa”, kiteyttää SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

S-ryhmän tiedotteesta ei käy ilmi miksi kauppaketju päätyi näin järeään suunnanmuutokseen. On kuitenkin epäiltävissä, että talouden taantuma ja Lidl:n tuomat hintapaineet ovat päätöksen taustalla.

Ilmoitus on mieluisa uutinen S-ryhmän asiakkaille, mutta ei kilpailevan kauppaketjun Keskon osakkeen omistajille. Keskon osake oli tänään lähes kahdeksan prosentin laskussa.

Kesko-osake-012015

Kotimaisen ruokakaupan kiristyvä hintakilpailu painaa keskipitkällä tähtäimellä merkittävästi Keskon tulosnäkymiä, arvioi Nordea markkinakommenteissaan. Pankin mukaan ruoka tuo peräti 85 % Keskon liikevoitosta. Ruokakesko on ollut konsernin tukijalkoja etenkin käyttötavarakaupan myynnin sakatessa

Nordean mukaan viime vuosina Kesko on menettänyt markkinaosuuttaan Suomen ruokakaupassa hinnan noustua kuluttajien aiempaa keskeisemmäksi ostokriteeriksi. ”Tämä tuo painetta Keskon ruokakaupan edelleen vahvana pysyneelle kannattavuudelle. Keskon kauppiasvetoinen liiketoimintamalli saattaa tehdä haastavammaksi vastata hintakilpailuun, jossa integroidummin toimivat S-ryhmä ja etenkin saksalainen Lidl ovat aktivoituneet.”, Nordea toteaa.

Keskolla on haasteita jo muutenkin. Ruokakeskon myynti kasvoi joulukuussa vain 0,7 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvu on vähäistä, koska joulukuussa oli kaksi tukkukauppapäivää enemmän kuin vuosi aiemmin, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Kaikesta huolimatta Handelsbankenin mukaan Keskon osakkeen arvostustaso on yhä houkutteleva ja osinkonäkymät ovat hyvät. Handelsbankenin mukaan huomattavaa tuottojen kasvupotentiaalia syntyy erityisesti siitä mahdollisuudesta, että Kesko myy ongelmallisen Anttila-tavarataloketjun pois.

”Viimeisten huhujen mukaan Anttilasta olisi tehty useita tarjouksia”, Handelsbanken toteaa.

Kommentoi
Ylös
>