Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö luottaa nousevan auringon maahan

Japani-osakemarkkinat-012015

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management nostaa Japanin osakemarkkinat suosituksissaan ylipainoon.

Osakkeet laskivat joulukuussa ja jäivät joukkolainojen varjoon, Pictet toteaa tammikuun Barometer-katsauksessaan. Venäjän finanssimarkkinoiden kuohunta ja öljyn hinnan jyrkkä pudotus saivat sijoittajat hakemaan turvaa korkeahkon luokituksen lainoista.

Yhdysvaltain keskuspankki pahensi aluksi markkinoiden levottomuutta antamalla ymmärtää, että se aloittaisi korkojen noston vuonna 2015 ja hylkäisi aiemman päätöksensä pitää korot alhaalla ”pitkään”. Vahinko jäi rajalliseksi, sillä pääjohtaja Janet Yellen sanoi keskuspankin pysyvän ”kärsivällisenä” ennen kuin päätös rahapolitiikan kiristämisestä tehdään.

Energiasektorilla myrskyää

Öljyn hinta kasvatti tappioita. Brent-öljyn hinta vajosi alle 60 dollarin barrelilta ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen. Syynä tähän olivat pelko liikatarjonnasta sekä heikentyvä kysyntä. Öljyn hinta laski miltei 50 % vuonna 2014, mikä on suurin pudotus 30 vuoteen muina kuin lama-aikoina.

Energia- ja materiaaliosakkeet sekä Latinalaisen Amerikan kehittyvät markkinat putosivat jyrkästi. Lasku öljyä tuovissa maissa, kuten Japanissa ja kehittyvässä Aasiassa, oli lievempää.

Öljyn hinnan suurin uhri rupla putosi hetkeksi lähelle 80:aa dollaria kohden, kun Venäjän keskuspankin korkojen hätänosto ei saanut pysäytettyä valuutan laskua. Tämä kiihdytti spekulaatioita mahdollisista rajoituksista pääoman liikkumiselle.

Turvasatamat porskuttavat

Vaikka Japanin jeni päätyi kuun lopussa alkua alemmaksi, se ehti kuukauden aikana nousta alimmasta kurssistaan seitsemään vuoteen – 122 jeniä dollaria kohden –turvasatamakysynnän ansiosta. Sveitsin frangi vahvistui myös noin 1,20:een euroa vastaan, mikä sai keskuspankin laskemaan talletuskorot alle nollan.

Riskipitoiset korko-omaisuuslajit laskivat myös – globaalit high yield -lainat yli 2 prosenttia kuukauden aikana. Kehittyvien markkinoiden joukkolainat olivat myös alamäessä. Paikallisten valuuttojen joukkolainojen JP Morgan GBI-EM -indeksi menestyi korkomarkkinoilla heikoimmin pudottuaan miltei 6 prosenttia kuun aikana.

Yhdysvaltain dollari nousi verrattuna muihin kehittyneiden markkinoiden sekä kehittyvien markkinoiden valuuttoihin. Vuoden 2014 nousua oli yli 11 prosenttia. Taustalla ovat odotukset Yhdysvaltain keskuspankin korkojen nostosta vuonna 2015.

Joulukuun volatiilisuudesta huolimatta osakkeet olivat vuoden lopussa plussalla 4,7 prosenttia. Koska sijoittajat uskovat maailmantalouden kasvun viimeinkin kiihtyvän keskuspankkien elvytystoimenpiteiden ansiosta, ne päihittivät korkotuotteet.

Japani ylipainoon

Pictet pitää edelleen osakkeita houkuttelevimpana omaisuuslajina maailmantalouden edistymisen ja mahdollisten lisäelvytystoimenpiteiden takia.

Alueista varainhoitoyhtiö nostaa Japanin ylipainoon, koska vaalit poistivat maasta poliittisen epävarmuuden. Euroopan Pictet laskee neutraaliksi, sillä Venäjän talouden kuohunta voi vaikuttaa sijoittajien mielialoihin.

Toimialoista varainhoitoyhtiö suosii edelleen kestokulutushyödykkeitä, koska alhainen öljyn hinta edistää todennäköisesti tuotteiden myyntiä. Teollisuuden Pictet laskee neutraaliksi.

Pictet pitää ylipainon paikallisen ja kovan valuutan kehittyvien markkinoiden lainoissa, jotka hyötyvät sijoittajien hyvän tuoton vaatimuksesta sekä kehittyvien markkinoiden edistymisestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös