Osakeanalyysit

Nordea: Fortumin tulos tulee laskemaan selvästi

Fortumin päälle on tulossa synkkiä pilviä Keski-Euroopasta.

Huolimatta sähkön hinnan tulevien vuosien laskusta, on Fortumin osakekurssi pitänyt hyvin pintansa, toteaa Nordea markkinakommenteissaan.

Syynä osakekurssin vahvuuteen on pankin mukaan yhtiön avokätinen osinkopolitiikka, jonka mahdollistaa Ruotsin jakeluverkkojen myynnistä saadut varat.

Jatkossa energiayhtiön ylle on kuitenkin muodostumassa synkkiä pilviä.

Nordea nimittäin ennustaa Fortumin osakekohtaisen tuloksen laskevan selvästi alle osinkotason, ja matalammat sähkönhinnat tuleville vuosille syövät tulosta entisestään.

Fortumin tulosnäkymiä painavat alas pohjoismaisten sähkömarkkinoiden synkät näkymät.

”Keski-Euroopassa käydään tällä hetkellä keskusteluja kapasiteettimaksuohjelman käyttöönotosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Saksa ja Ranska harkitsevat maksuohjelmaa sähköntuotantokapasiteetille varmistaakseen sähkön riittävän saatavuuden kaikissa olosuhteissa”, Nordea toteaa.

Jos kapasiteettimaksut tulevat voimaan Keski-Euroopassa, odottaa Nordea tämän laskevan sähkön hintaa pohjoismaissa noin seitsemän prosenttia. Fortumille tämä tarkoittaisi noin 100 miljoonan euron pudotusta vuositulokseen.

Pankin mukaan Suomessa ja Ruotsissa kapasiteettiohjelmaa ei näillä näkymin olla ottamassa käyttöön.

Jos ohjelma kuitenkin astuu voimaan Keski-Euroopassa, olisi tällä Nordean mukaan vaikutusta myös pohjoismaisille sähkömarkkinoille. ”Kapasiteettimaksut kompensoivat sähköntuottajille osan sähköhinnasta, jolloin sähkönhinta ilman kapasiteettimaksua laskisi. Vaikutukset näkyisivät myös laskevana sähkönhintana naapurimaissa (ja myös Pohjoismaissa)”, pankki toteaa.

1 kommentti
 • Antianalyytikko sanoo:

  Blogaajan ennuste pitäisi täysin paikkansa, jos puikoissa olisi
  perinteinen suojatyöläinen, joka nostaa tulosta lisäämällä sähkön
  hintaa.

  Nyt Fortum on vihdoin saanut toimitusjohtajan; joka tuntee Aasian, taitaa myynnin ja kassassa on varaa toteuttaa.
  Ensimmäinen vuosi menee, että ne saa jalan oven väliin, mutta sen jälkeen cleantec alkaa tehdä kauppansa.

  Yksi syy miksi analyytikot menee metsään on, että ne olettaa muilla olevan samat motiivit tehdä päätöksiä, kuin heillä itselläänkin. He osaavat lukea vain numeroita ja numerot kertovat menneisyydestä, ei tulevaisuudesta.

 • Ylös
  >