Makrotalous

Tällainen on EKP:n jättimäinen elvytysohjelma

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on vastikään kertonut yksityiskohtia ensi viikolla alkavasta ennen näkemättömän suuresta velkakirjojen osto-ohjelmasta.

Historiallisesta elvytysohjelmasta tiedotettiin jo tammikuussa, mutta tänään keskuspankki kertoi odotettuja yksityiskohtia ohjelmasta.

Keskuspankki aloittaa peräti yli 1000 miljardin euron elvytysostot maanantaina 9. maaliskuuta. Velkakirjojen osto-ohjelma kestää 19 kuukautta tai niin kauan, että euroalueen inflaatio on noussut riittävästi.

EKP ei toistaiseksi osta Kreikan eikä Kyproksen velkakirjoja. Keskuspankki ei myöskään osta velkakirjoja, joiden korko on alle talletuskoron.

Elvytyksellä keskuspankki taistelee deflaatiota vastaan. Keskuspankin mukaan inflaatio on lähikuukausina alhainen tai jopa negatiivinen. Negatiivinen inflaatio tarkoittaisi juuri deflaatiota. Hintojen nousua painaa alaspäin ennen kaikkea öljyn hinnan halventuminen.

Massiivisella velkakirjojen osto-ohjelmalla on suuri merkitys sijoittajien kannalta. Velkakirjojen osto-ohjelma luo paineita velkakirjojen tuottojen laskulle niiden kysynnän lisääntyessä. Välillisesti osto-ohjelma saattaa tukea osakemarkkinoita, jos osakkeille vaihtoehtoisten korkosijoitusten tuotot laskevat osto-ohjelman vuoksi.

Osto-ohjelma luo myös paineita euron vaihtokurssin heikentymiselle entisestään, mikä saattaa tukea euroalueen vientiyhtiöiden tulosnäkymiä.

Kommentoi
Ylös
>