Kumppaniblogit

10 prosentin tuotto-odotus ei ole nyt realistinen (osa 4)

Väitteeni siis on, että 10 prosentin tuotto-odotus osakesijoituksille ei nyt ole realistinen. Monen lukijan mielestä olen arviossani liian pessimistinen.

Myönnän varovaisuuteni, mutta yhtä epäsuosittu oli ajatukseni reippaista osakeostoista selvästi halvempien hintojen vallitessa. Silloin tuotto-odotus oli yli 10 prosenttia.

Vaikka osakeindeksin tuotto-odotus ei olisikaan kovin kummoinen, niin yksittäisten osakkeiden kurssinousulla ei käytännössä ole rajaa. Pörssilistattujen yhtiöiden joukosta löytyy lukuisia tapauksia, joissa kurssinousu on ollut tuhansia prosentteja. Näiden yhtiöiden tunnistaminen näin jälkikäteen on helppoa, mutta kuinka todennäköistä on löytää indeksituottoa paremmat sijoituskohteet etukäteen?

Tutkimusten mukaan vain pieni osa sijoittajista yltää indeksituoton ylittävään pitkän aikavälin lopputulokseen. Lopputulos on näin tyly myös sijoitusalan ammattilaisille, jotka hoitavat aktiivisesti sijoitusrahastoja ja valtavia eläkerahastoja. Yksittäiselle sijoittajalle indeksituoton voittaminen on mahdollista, mutta helppoa se ei ole. Tarvitaan selkeä ja yksinkertainen sijoitusstrategia, mutta ennen kaikkea tämän strategian kurinalaista noudattamista. Suurin este erinomaisen tuoton saavuttamiseen ei ole osakemarkkinoiden arvaamattomuus, vaan sijoittajan oman toiminnan puutteet.

Tähän loppuun tarjoaisin varsinkin aloitteleville sijoittajille vinkkejä siitä, mitä juuri nyt kannattaa tehdä, jotta pääsisi hyvään 10 prosentin vuosituottoon. Ongelmana on kuitenkin se, että omat suosikkikohteeni (Osakeindeksit, Svenska Handelsbanken, Berkshire Hathaway, …) ovat hinnaltaan sen verran kalliita, että niiden tuotto-odotus ei aivan yllä 10 prosenttiin. Vaikka en yritä ajoittaa osakeostoja, niin välillä ei yksinkertaisesti ole itselle sopivaa ostettavaa. Silloin on parempi odottaa kuin tehdä jotain tyhmää.

Toinen vaihtoehto on tyytyä hieman matalampaan tuotto-odotukseen. Esimerkiksi Svenska Handelsbankenín pitkän aikavälin tuotto-odotus on arvioni mukaan 5 – 7 prosenttia per annum, joten yhtiöön sijoittaminen tällä hinnalla ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Olen kuitenkin sen verran ahne, että minulle tuotto-odotus on liian alhainen.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös