Makrotalous

Kreikan ero eurosta on yhä lähempänä

Kreikan velkakirjojen koron kehitys sen kertoo – sijoittajat odottavat maan joutuvan irtautumaan eurosta.

Kreikka ei saa lykkäystä lainojensa lyhennyksiin, kertoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde eilen. Financial Timesin mukaan Kreikka olisi epävirallisesti kysynyt IMF:ltä mahdollisuutta lykätä lainojensa takaisinmaksua.

Kreikan silmukka kiristyy päivä päivältä. Sijoituspalvelutalo FIM pitää jo Kreikan eroa euroalueesta mahdollisena.

”Saksan ja muiden euromaiden tiukka linja yhdessä Kreikan haluttomuuteen tehdä aiemmin sovittuja uudistuksia ja säästöjä on johtamassa maan mahdolliseen eroon eurosta”, FIM toteaa aamukatsauksessaan.

Sijoittajien epäilykset Kreikan euroerosta näkyvät selvästi jo koroissa. Maan kolmevuotisten velkakirjojen jälkimarkkinakorko on noussut voimakkaasti ja on nyt yli 25%.

”Samaan aikaan Saksan keksimääräinen jälkimarkkinakorko koko velkakannalle on painunut negatiiviseksi ja myös muiden PIIGS-maiden velkakirjojen korot ovat pysyneet ennätysmatalilla tasoilla korkoerojen kasvettua maltillisesti”, FIM toteaa.

Kreikan korkojen nousu ja muiden kriisimaiden korkojen pysyminen alhaalla viittaa FIM:n mukaan siihen, että markkinoilla odotetaan mahdollisen Kreikan euroeron olevan yksittäistapaus ja hallittavissa oleva tapahtuma.

”Koko euroalueen hajoamista ei enää hinnoitella, kuten eurokriisin alkuvaiheessa”, FIM toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös