Kumppaniblogit

10 prosentin tuotto-odotus ei ole nyt realistinen

Olen viime aikoina kirjoittanut kohonneiden osakekurssien merkitsevän kasvanutta tappioriskiä sekä matalampaa tuotto-odotusta.

Koitan seuraavaksi avata osakesijoittamisen haastetta nousumarkkinassa hieman erilaisesta näkökulmasta.

vuosiostot

Oheiseen kuvaan olen ryhmitellyt lapselleni tekemäni osakeostot tavanomaisesta poiketen ostovuoden perusteella. Kuvasta näemme, että vuonna 2007 tehdyt ostot ovat tällä hetkellä ”plussalla” 83 prosenttia. Näiden ostojen tuottoa ei oikein voi kutsua huonoksi, mutta verrattuna vuosien 2008 ja 2009 ostoihin erotus on huima (+167 % ja + 199 %). Lisäksi on huomioitava, että vuoden 2008 ja 2009 ostoissa on lyhyempi sijoitusaika, joten per annum tuotto on niissä huomattavasti suurempi.

Kun ostin lapselleni osakkeita vuonna 2007, niin arvelin tuotto-odotuksen olevan alhainen, mutta halusin kuitenkin aloittaa ostamisen enkä jäädä odottamaan parempaa ostotilaisuutta. Ostin USA-indeksirahastoa, koska se oli mielestäni vähemmän ylihintainen kuin Suomi-indeksi (arvio, joka 8 vuoden jälkeen arvoituna oli oikea). Lisäksi ostoni oli kooltaan varsin vaatimaton.

Arvioni mukaan USA:n osakemarkkina ei ollut yhtä kallis kuin oma kotimarkkinamme, mutta en todellakaan nähnyt kuinka vaikea lähitulevaisuus sijoituksella oli edessään (kumulatiivinen tuotto):

2008-12,7 %
2009-38,4 %
2010-11,7
2011-5,3 %
2012+4,7 %
2013+18,2 %
2014+32,3 %
2015+83,0 %

Neljän vuoden jälkeen sijoitus oli edelleen 5,3 prosenttia miinuksella. Viiden vuoden jälkeen tuotto oli vihdoin positiivinen, mutta 4,7 prosentin tuotossa (0,92 % per annum) ei vielä ollut aihetta suureen juhlaan. Viimeisen kahden vuoden erittäin voimakkaan kurssinousun myötä tuottoa voi jo kutsua kohtuulliseksi (per annum tuotto tasan kahdeksan vuoden jälkeen oli 7,31 %).

Pitkän ja voimakkaan kurssinousun ”jälkeen” tehdyn osakesijoituksen tuotto ei siis ole ollut lähelläkään rahastokauppiaiden mainostamaa kymmentä prosenttia. Sen sijaan vuosina 2008 ja 2009 tekemäni riskisijoitukset ovat tuottaneet selvästi yli 10 prosenttia per annum.

Tämän käytännön esimerkin päätteeksi totean, että välillä osakemarkkinoilla on tarjolla noin 10 prosentin vuosituottoa ja välillä ei. Tällä hetkellä ei ole realistista odottaa 10 prosentin tuottoa.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi
Ylös
>