Rahastotietoa

Rahastosijoittaja, näin valitset sijoitusrahaston

Varo kulurohmuja sijoitusrahastoja ja laiskoja ”kaappi-indeksoijia”.

Aktiiviset sijoitusrahastot eroavat passiivisista indeksirahastoista tai ETF:stä siinä, että niiden salkunhoitajat pyrkivät voittamaan vertailuindeksinsä tuoton.

Aktiivisten sijoitusrahastojen ongelmana sijoittajan kannalta ovat kuitenkin korkeat kulut verrattuna passiivisiin rahastoihin.

Lisäksi aktiivisten rahastojen kohdalla on viime aikoina yhä enemmän nostettu niin sanottu ”kaappi-indeksointi”-ongelma.

Tällä tarkoitetaan sitä, ettei sijoitusrahasto tosiasiassa edes pyri voittamaan vertailuindeksiään, vaan yrittää seurailla sitä. Käytännössä tämä tarkoittaa tilannetta jossa aktiivisesti hoidettuina myydyt rahastot sisältävät pitkälti samoja osakkeita kuin niiden vertailuindeksit.

Asiakas siis maksaa rahastolle aktiivisesta osakevalinnasta ja -analyysista, mutta lopputulos on lähes sama kuin passiivisilla rahastoilla – merkittävimpänä erona vain kulut.

Kaappi-indeksoinnin tuomista ongelmista kirjoitti Helsingin Sanomat vastikään ansiokkaan artikkelin.

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstar listasi kuusi asiaa, joihin aktiivisia sijoitusrahastoja harkitsevan sijoittajan kannattaa selvittää ennen sijoituspäätöstä.

Morningstar kehottaa artikkelissaan sijoittajaa vastaamaan seuraaviin kysymyksiin aktiivisesti hoidettua sijoitusrahastoa valittaessa:

1: Paljonko maksan salkunhoidosta?

2: Onko rahastosi oikeasti aktiivinen?

3: Ymmärrätkö rahaston strategian?

4: Sopiiko rahasto salkkuusi?

5: Onko salkunhoitaja todistanut osaamisensa?

6: Onko tukena hyvä rahastoyhtiö?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös