Asunnot ja kiinteistöt

Löydä sopiva vuokralainen – 4 kartoittavaa kysymystä

Herkkuasuntoa vuokratessa tulee helposti tilanne, jossa vuokrailmoituksen perusteella kysyjiä on paljon – jopa liikaa.

Ennen näyttöä teemme tyypillisesti puhelimessa jo kartoitusta siitä, että kuka voisi olla potentiaalinen vuokralainen. Vaikka puhelinkartoitusta ei tekisi, asuntoa näyttäessäkin nämä neljä kysymystä auttaa selvittämään vuokralaisen sopivuutta asuntoon.

1. Miksi olet muuttamassa?  2. Opiskeletko, käytkö töissä vai mitä touhuat?

Muutto työn tai opiskelun perässä ovat useimmiten vastauksena. Myös yhteenmuutto tai ero laittaa usein asunnon etsinnän käyntiin. Sinänsä ei ole suurta merkitystä, että mitä vuokralainen tekee. Mutta näillä kahdella ensimmäisellä kysymyksellä saa kartoitettua ihmisen elämäntilannetta. Tärkeintä on löytää luotettava ja maksukykyinen vuokralainen. Näistä teemoista keskustelu auttaa luotettavuuden hahmottamisessa. Epämääräiset tarinat eivät herätä luottamusta.

3. Onko luottotiedot kunnossa?

Vaikka lähes aina laitamme vuokrailmoitukseen ”luottotiedot tarkistetaan”, kysymme tätä varmuuden vuoksi. Ilmoitustekstin maininnasta huolimatta ajoittain tulee hakijoita, jotka kokeilevat kepillä jäätä. Suosittelemme tarkastamaan luottotiedot myöhemmin, juuri ennen vuokrasopimusta tehdessä.

4. Onnistuuko ilmoituksessa mainittu vakuus?

Tyypillisesti tekemäämme vuokrasopimukseen kuuluu 2kk vakuus, mutta tästä joustamme tarvittaessa. On hyvä kartoittaa jo puhelimessa onnistuuko vakuus. Se kertoo siitä, onko vuokralaisehdokkaalla viimeiset pelimerkit kyseessä vai puskuria tilillä. Useimmiten nuorilla vuokralaisilla vanhemmat ovat apuna vakuuden maksussa, joka on sekin hyvä merkki. Kannattaa aina pyytää rahavakuus. Käteinen on aina parempi kuin maksusitoumus.

Teemme siis usein puhelimessa tämän kartoituksen keskustelunomaisesti. Korostamme kuitenkin tapaamisen merkitystä. Puhelimessa jotkut osaavat erottua edukseen ja toiset eivät halua taas liikoja jutella, vaan haluavat vain sopia aikaa asuntonäytöstä. Tavatessa on paljon helpompi käyttää psykologista silmää kuin puhelimessa. Joka tapauksessa, puhelimessa tai kasvotusten, nämä neljä kysymystä muistamalla pystyt kartoittamaan helpolla tavalla sopivaa vuokralaista muun keskustelun ohella.

Asuntosijoittaja, keskivuokran nostaminen kannattaa.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>