Rahastotietoa

Rahastosijoittaja, huomioi rahastokulut

Tutkimustulos vahvistaa sen jälleen – kuluilla on keskeinen merkitys sijoitusrahastoa valitessa, toteavat ammattisijoittajat Kim ja Tom Lindström.

Sekä akateeminen että sijoitusalan omat tutkimukset osoittavat, että alhaiset kulut parantavat sijoitusrahaston tuottoa, Lindströmit toteavat Nordnetin blogissaan.

Lindströmit viittaavat blogissa ETF-rahastoja myyvän Vanquardin viime vuonna laatimaan tutkimukseen kulujen vaikutuksista sijoitusrahastojen tuottoon.

Tutkimus käsitti peräti 6 500 briteille suunnattua sijoitusrahastoa, jotka jaettiin kvarttiileihin kulujen mukaan. ”Kymmenen vuoden sijoitushorisontin aikana alhaisimman kulun rahastot tuottivat keskimäärin prosentin verran korkean kulujen rahastoja paremmin”, Lindströmit kiteyttävät tutkimustulokset.

Lindströmien mukaan tulokset ovat samansuuntaisia kuin Vanguardin aikaisemmissa analyyseissä, joiden mukaan korkeat kulut ovat yksi syistä joiden vuoksi aktiiviset rahastot häviävät vertailuindeksilleen.

Viidentoista vuoden sijoitusajalla peräti 64 prosenttia globaaleista osakerahastoista hävisivät vertailuindeksilleen kun taas vastaava luku korkorahastoille oli 87 prosenttia.

Lindströmien mukaan tulos on vieläkin masentavampi sijoitusrahastojen osalta jos niin sanottu survivorship bias otetaan huomioon.

Jos survivorship bias huomioidaan, tarkoittaa se sitä että rahastoyhtiöiden fuusiot tai huonosti tuottaneiden rahastojen lopetukset otetaan mukaan tarkasteluun. Lindströmien mukaan kokonaiset 82 prosenttia globaaleista osakerahastoista ja 91 prosenttia korkorahastoista hävisivät vertailuindekseilleen.

Silti aktiivisesti hoidetuilla sijoitusrahastoilla saattaa olla oma paikkansa sijoitustuotteiden joukossa. Ihan tarpeettomia sijoitusrahastot eivät Lindströmien mielestä ole.

Lindströmien mukana pörssissä on nimittäin olemassa animalioita, joihin ei sijoittajalla ole mahdollista päästä käsiksi indeksirahastojen kautta vaan tällöin on sijoitettava aktiivisesti hoidetun rahaston kautta. Esimerkki tällaisesta anomaliasta on small cap –yhtiöt, jotka tuottavat keskimäärin paremmin kuin large cap -yhtiöt pitkällä aikavälillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös