Strategiat

Oksaharju: Arvosijoittaja omistaa, ei ennusta markkinatunnelmia

Osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharju näkee sijoittamisen yhtiökohtaisen kilpailuedun kehityksen analyysinä, en arvaamisleikkinä lähitulevaisuuden markkinatunnelmien suhteen.

Kreikan kriisin ja Kiinan osakekurssien romahduksen johdosta monet sijoittajat miettivät, pitäisikö osakkeet muuttaa käteiseksi.

Oksaharju ei lämpene markkinoiden mielialojen ja suhdannetilanteiden mukaiselle tapahtuvalle nopealle reagoinnille. Jos sijoittajan horisontti on yli viiden vuoden päässä, on osakepainon rajulle muuttamiselle vähän tarvetta, vaikka lyhyen tähtäimen skenaarioita on monia, Oksaharju toteaa Nordnetblogissa.

”On mielestäni hedelmällisempää analysoida yhtiön liiketoiminnan kehitystä arjen tasolla kuin muiden sijoittajien mielialojen tulevia vaihteluita”, Oksaharju jatkaa.

Oksaharju myöntää, että osakkeen hinta ja arvostustaso ratkaisee aina viime kädessä sijoituspäätöksen. Globaaleilla finanssimarkkinoilla tuskin koittaa enää koskaan markkinatilannetta, jossa huolia ei olisi ja aurinko paistaisi suoraan kirkkaalta taivaalta osakkeenomistajalle.

”Arvosijoittaja on lähtökohtaisesti yhtiöiden pitkän ajan omistaja, ei arvopaperimarkkinoiden suhdanne-ennustaja. Siksi arvosijoittajan mielenmaisemassa suhdannevaihteluihin ja lyhyen aikavälin kurssiliikkeiden ennustamiseen kannattanee asennoitua kuin osakkeet olisivat listaamattomia. Myisitkö siis osan esimerkiksi perheyhtiöstäsi, jos osa muista sijoittajista panikoisi päivän sisällä Kreikan poliittisia käänteitä?”, Oksaharju kirjoittaa.

Käytännössä sijoittaja voi kuitenkin harjoittaa pientä suhdanne-ennakointia käteispainon kautta. Oksaharju suosittaa keventämään osakesijoituksia kuitenkin korkeintaan 10–20 prosentin välimaastossa koko salkun markkina-arvoon nähden.

Käteinen kannattaa jakaa osto-ohjelmiin ajallisesti hajautettuna, jotta osa hankintaeristä osuu myös markkinoiden pohjalukemien lähelle. Osakestrategi suosii niin sanottua value averaging -strategiaa: ”Tässä yhteydessä on syytä painottaa, että osto-ohjelma on järkevää tehdä tasaisille euromäärille pohjautuen. Tasaisilla kappalemäärillä suoritettavassa osto-ohjelmassa sijoittaja laittaa rahaa kiinni euromääräisesti vähiten silloin, kun osakkeet ovat halvimmillaan ja eniten silloin, kun osakkeet ovat huipussaan.”

Mitä käteiselle sitten tulee laskusuhdanteessa tai kriisin hetkellä ostaa? Oksaharjun vastaus on yksinkertainen: Osta laatuyhtiöitä. Arvosijoittajan peli on Oksaharjun mukaan ”laatua kohtuuhintaan”, ei ”keskinkertaista romahduksesta”.

”Arvosijoittaja haluaa omistaa laadukasta liiketoimintaa, joka tuottaa osinkovirtaa – mielellään kasvavaa sellaista – suhdanteesta riippumatta. Ideana on, että uuden suhdannenousun alkaessa tai markkinapaniikin väistyessä yhtiökohtainen laatu hinnoitellaan jälleen osakekurssiin täysimääräisesti”, Oksaharju päättelee.

Sijoita kuin guru Jukka Oksaharjun uusi kirja
Nordnet.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös