Osakeanalyysit

Raute Taloustaidon listan ykkösenä

Taloustaidon osakelistan kärjessä komeilee edelleen puutuoteteknologiaa valmistava Raute.

Raute on puutuotetoimialaa maailmanlaajuisesti palveleva teknologia- ja palveluyritys, jonka tärkeimmät asiakasteollisuudet ovat vaneri- ja viilupalkkiteollisuus.

Yhtiö on maailmanlaajuinen markkinajohtaja suurimmalla asiakasteollisuudenalallaan vaneriteollisuudessa 15–20 prosentin markkinaosuudella.

Rauten liiketoiminnan ajureina ovat kaksi muutostrendiä, jotka jatkavat yhtiön mukaan markkinoiden muokkaamista tulevien vuosien aikana:

  • Koko markkinan painopiste siirtyy edelleen kehittyville markkinoille. Kiinan ja muun Aasian, Venäjän sekä Etelä-Amerikan osuus maailman viilupohjaisten tuotteiden tuotannosta kasvaa.
  • Perinteisillä läntisillä, korkean kustannus- ja hintatason markkinoilla vaneri- ja LVL-teollisuuden investoinnit painottuvat entistä voimakkaammin olemassa olevan tuotantokapasiteetin tehostamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtääviin hankkeisiin ja uutta kapasiteettia rakennetaan varsin vähän.

Taloustaidon listan tunnusluvut löytyvät täältä.

Rauten arvostuskertoimet ovat alhaiset. Esimerkiksi vuoden 2016 ennusteilla laskettu EV/Ebit-kerroin on vain 6,1, ja pitkän ajan osinkotuotto on 6,6 prosenttia.

Rauten kuluvan vuoden tuloskausi on lähtenyt liikkeelle vahvasti, sillä ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto 24,6 miljoonaa euroa kasvoi peräti 64 prosenttia vertailukaudesta. Uusien tilausten määrä oli ennätystasoa 84 miljoonaa euroa. Myös tilauskanta katsauskauden lopussa oli ennätyksellinen 101 miljoonaa euroa.

Raute arvioi vuoden 2015 liikevaihdon kasvavan selvästi ja liiketuloksen paranevan selvästi vuodesta 2014.

Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski kuvaili tilauskannan kehitystä osavuosikatsauksessa seuraavasti:

Alkaneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusien tilausten määrä oli Rautelle ennätyksellinen. Onnistuimme saamaan kaksi suurta tehdaslaajuista tilausta saman vuosineljänneksen aikana. Myös muiden tilausten määrä, 23 miljoonaa euroa, oli varsin hyvä.

Huikeasta uusien tilausten määrästä ei kuitenkaan voi suoraan päätellä markkinatilanteen merkittävästi parantuneen. Tehdaslaajuisten tilausten parissa olemme työskennelleet yhdessä asiakkaidemme kanssa jo monien kuukausien, yli vuodenkin ajan. Nyt oli kuitenkin se hetki, jolloin asiat tulivat valmiiksi molemmissa isoissa hankkeissa. Sen sijaan muiden tilausten määrän perusteella arvioin, että kysyntä on jonkin verran vahvistunut. Uusien tilausten määrän uskon jatkossakin olevan kohtuullisella tasolla.

Taloustaidon viimeisin osakelista kokonaisuudessaan on alla:

YritysTaloustaito-
pisteet
 1. Raute8,66
 2. Restamax8,51
 3. Affecto8,46
 4. Solteq7,99
 5. Fiskars7,85
 6. Okmetic7,45
 7. Fortum7,42
 8. Orava
Asuntorahasto
7,31
 9. Technopolis7,30
 10. Yleiselektroniikka7,23

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös